Har du inte varit vid spökpåfarten i Kristineberg är det inte helt lätt att veta hur du kommer dit. Väl där inser du dock att den sedan länge avstängda motorvägsrampen mellan Essingeleden och Kristinebergs slott är ett högst ovanligt inslag i stan.
Det första som möter oss är en ensam man som dricker en långburk öl strax före lunch, därefter en kvinna som rastar sin hund.
Spökpåfarten i Kristineberg i dag – en bortglömd del av staden.
Olle Anrell
Här står även landskapsekologen Felicia Labor och landskapsarkitekten Anna Jogefalk.
– Det här är en unik plats på många sätt, säger Felicia Labor.
"Vad är det här?"
Tillsammans med Malin Almgren och Emelie Lenning har de tagit fram ett förslag för hur spökpåfarten skulle kunna se ut.
– Jag bor här i närheten, men kände inte till rampen förrän jag började ta promenader i området under pandemin. Första gången jag var här tänkte jag bara: "Vad är det här?" säger Anna Jogefalk.
Från ljusskygg till lekfull
Den halvt igenväxta och nedklottrade vägen, som lockar både hundägare, förskolor och mer ljusskygga stockholmare, vill de fyra kollegorna omvandla till något grönare, tryggare och lekfullt.
En aktivitetsslinga, uteklassrum, klätterväggar och odlingsytor är en del av förslaget som heter "The Learning curve".
Illustration: Anna Jogefalk
Förslaget "The Learning Curve" valdes ut som en av tio finalister bland 86 bidrag i den internationella tävlingen Streetlife Design Competition. Tävlingen går ut på att utveckla övergivna platser och arrangeras av landskapsarkitekt-plattformen Landezine och företaget Streetlife som tillverkar offentliga möbler.
– Tillsammans med de gamla ekarna och askarna är avfarten en unik miljö, säger Felicia Labor.
Tävlade i Nederländerna
Deras bidrag vann inte i finalen i Nederländerna i slutet av mars, men tanken med förslaget är att lyfta befintliga naturvärden och samtidigt behålla den svängda motorvägsrampen som berättar om stadens utveckling.
– Det är något fascinerade och härligt med den kurvade formen. Den vill vi behålla så att vi nyttjar att det redan finns hårdgjord yta. Samtidigt vill vi göra det grönare, säger Anna Jogefalk.
Klassrum, lek och odling
Visionen inkluderar bland annat en aktivitetsslinga, uteklassrum, odlingsytor och utrymme för lek. Ett större grönt stråk skulle skapas i mitten av vägen, samtidigt som bullerkullar skulle dämpa ljudet från Essingeleden.
Spökpåfarten har varit avstängd för trafik i tio år.
Olle Anrell
Tanken är att återvända material i området, och dessutom koppla ihop Kungsholmens gröna stråk från stadshuset hela vägen bort till Tranebergssund.
De har inte visat upp förslaget för staden än, men tycker att det vore kul att diskutera idéerna.
– Det går att titta på vad som redan finns och bevara historien genom att lägga nya lager. Det behöver inte alltid börja om från noll, säger Anna Jogefalk.
Granskning i maj
Men hur det blir med spökpåfarten i framtiden återstår att se. NCC vill bygga kontor på en del av platsen och i samrådsförslaget förra året hade större delen av spökpåfarten byggts bort för att skapa park- och naturmark. Detta för att kompensera för askar som måste fällas om nya hus ska byggas.
Ett planförslag för NCC:s nya hus, och därmed även spökpåfarten, går ut på granskning den 30 april.