Ett champagneglas är ett champagneglas, inga konstigheter. Antingen är det högt och smalt – det vanligaste – eller har en mer öppen form, en coupe. 

Så tänker säkert de flesta när det kommer till att dricka champagne. Men det är fel, visar det sig, enligt Mattias Thoresson som, tillsammans med vännen och kollegan Anders Kumlien, har designat och låtit tillverka en helt ny serie champagneglas.

"Att kunna skåla med kall champagne i våra egna glas, det känns superhäftigt!" säger Anders Kumlien, och får medhåll av Mattias Thoresson.

"Att kunna skåla med kall champagne i våra egna glas, det känns superhäftigt!" säger Anders Kumlien, och får medhåll av Mattias Thoresson.

Pekka Pääkkö

Ju finare desto större glas

Den bubbliga drycken bör drickas i olika typer av glas, beroende på vilken typ av champagne det rör sig om. Grundtänket är ju finare och mer lagrad drycken är (årgångschampagne), desto större glas ska man ha.

– Om du dricker champagne för att få en upplevelse, då är det lite synd om du har fel glas. Ett dyrt, välgjort vin, med kraftig smak och doft, kommer inte till sin rätt i ett för smalt glas.

Glaset styr också hur drycken landar i munnen, enligt Mattias Thoresson. En liten öppning på glaset ger en smal träff på tungan, medan ett bredare glas ger en bredare träff.

– Likaså kan ett non-vintage-vin, med en lägre koncentration, ”dö” i ett för stort glas. Man känner ingen doft och doften är mer än halva upplevelsen med att dricka champagne. 

Funkar fint till mat

Men vill du bara dricka champagne utan att det är viktigt vilken sort det är, då kan man ta vilket glas man vill, enligt Mattias. Själv dricker han gärna champagne till maten.

– Champagne är ett vin så det fungerar utmärkt att dricka till en måltid. 

"Doften är mer än halva upplevelsen med att dricka champagne." säger Mattias Thoresson.

"Doften är mer än halva upplevelsen med att dricka champagne." säger Mattias Thoresson.

Pekka Pääkkö

Mattias Thoresson är sommelier och glasexpert, tidigare bland annat på NK. Han bor i Vasastan men har sommarhus på Vindö. Anders Kumlien är designer och konstnär och växelbor i sitt hem i Nacka och i fritidshuset på Runmarö. Tillsammans driver de företaget Altare studios. 

Deras fem typer av kristallglas tillverkas för hand på Reijmyre glasbruk i Östergötland. I våras, sex år efter att de först började spåna på idén ute på Värmdö, var första omgången glas klara. 

Enligt dem själva är de ensamma i landet om att ha tagit fram en serie glas anpassade för olika typer av champagne. 

– Ingen har riktigt satt ned foten kring det här och nu gör vi det, säger Mattias Thoresson. 

Sverige tio i topp i världen

Hittills har runt hundra glas tillverkats och sålt slut och en beställning på ytterligare cirka 50 glas har skickats till glasbruket.

– Det krävs sex personer för att göra alla moment på ett enda glas, så det tar tid att tillverka dem, säger Anders. 

Deras fem modeller av glas: Prestige, flöjten, non-vintage, vintage och coupe.

Deras fem modeller av glas: Prestige, flöjten, non-vintage, vintage och coupe.

Pekka Pääkkö

Målgruppen är alla som är intresserade av champagne, och enligt statistiken är det många.

– I Sverige dricker vi mycket champagne. Just nu är vi bland tio i topp i världen när det gäller konsumtion per capita, och det har ökat de senaste 10-15 åren, säger Mattias Thoresson.

Champagnekännaren Richard Juhlins böcker har påverkat intresset, menar Mattias.

– Det kan också hänga ihop med att vi svenskar har fått det bättre ekonomiskt de senaste 20 åren. Fler har råd att beställa ett glas champagne på krogen. Det känns ju lite mer lyxigt att dricka ett glas champagne, än ett glas vin.