Cassandra Köbbel och Anna Wångmar möttes för första gången när de för två år sedan separat ansökte om att få starta upp tångodling kring Öckerö. De bestämde sig för att göra det tillsammans istället och nu är det snart dags för deras andra skörd.
– Vi brukar säga att det var 'tångbonde söker tångbonde, säger Cassandra.
Det som driver dem är en gemensam kärlek till havet och engagemang för miljön. De har båda detta som en bisyssla på sidan av sina "vanliga" jobb och ser Ten Island Seafarm som sitt miljöprojekt.
– Här på västkusten ses ofta tång som klödder eller ogräs, men det vill vi ändra på. Det är verkligen framtidens mat, säger Anna.
Sockertången odlas på linor. I juni fridyker Anna och Cassandra efter modersplantor, alltså fullvuxna fina blad av sockertången , som de sedan lägger i odlingstankar på land. Sporer sprider sig och fäster på odlingslinorna. Odlingslinorna snurras sedan runt rep som sätts ut i havet under hösten, och sen är det bara att vänta. På ett halvår växer sockertången till två meter och är redo för skörd i slutet av mars.
– Det finns mycket ätbart i vårt hav, men det är samtidigt inte hållbart att alla plockar vild tång. Den fyller en funktion i havet. Vår tång är dessutom primörer, alltså årsskott, och bättre än så blir det inte, säger Cassandra.
Framtidens mat
Tång är bra för mycket. Den binder koldioxid, tar upp näring och hjälper därmed till att minska övergödningen av havet. Tången är också bra näringsmässigt med fibrer, mineraler, vitaminer och omega 3 . På deras hemsida går det att köpa en liten eller stor andel av årets skörd och då ingår några tångrecept. Tången går till exempel att äta rå, upphettad och passar bra havets pesto. Torkad går den att använda som krydda.
– Tång är en bra smakförhöjare. Det smakar inte jättemycket, men den innehåller smaken umami och smakar lite hav, säger Cassandra Köbbel.
Samarbetet på Öckerö-öarna har varit en positiv överraskning i deras arbete. De lokala restaurangerna har gladeligen satt tången på tallriken. Lådorna de säljer tången i är handsnickrade av en man på en av öarna och Rörö glass har gjort en tång och lakritsglass.
Nyheter
Det kommer snart två nyheter från Ten Island seafarm. Tillsammans med ett destilleri, Vinolin, ska de lansera en tång-gin, alltså gin smaksatt med tång. I arbetet att ta vara på all tång de odlar ska de också börja sälja tångfötter. Tångfoten är den delen av tången som fäster i repet. Panerad och friterad ska det, enligt tångbönderna, vara en riktig delikatess.
– Jag tror inte ens tångfot finns med i ordlistorna än, men så småningom tror vi att det kommer vara en välkänd delikatess, säger Anna Wångmar.