– Det är ingen tvekan om att det är Västlänksfrågan de har vunnit sin position på och allt tyder ju på att det fortsätter att löna sig. Så det är både strategiskt smart och självklart att de väljer att fokusera på den frågan i höstens val.

Demokraterna säger att de är ett kunskapsparti som inte är ideologiskt bundet. Vad tänker du om det?

– Det finns ju inget parti som inte vill hävda att de har en stabil grund för sina förslag. Någonstans övergår det från specialisternas uppfattning till att handla om värderingar. När man ska ställa en verksamhet emot en annan, till exempel. Ska skolan få pengar eller socialförvaltningen få pengar? Då fungerar inte det där längre, då blir det andra typer av bedömningar.

– Ideologi innebär en slags princip för hur man ska göra de här bedömningarna, så förr eller senare utarbetas det väl en ideologi eller ideologiliknande kriterier också hos Demokraterna.

Var landar Dem då?

– Jag tror att de hamnar någonstans i mitten, nära Liberalerna och Centerpartiet.

Vilka kommer att vilja styra stan med Dem om det går bra för dem?

– Det är en svår fråga. Som det ser ut nu så är det Dem, VägV och SD som vill bli av med Västlänken. Jag tror att det är sannolikt att det blir en bred koalition mellan de andra partierna för att rädda anseendet och behålla Västlänken.

– Samtidigt kommer M, L och S att få interna problem. För jag tror inte att alla deras företrädare är fullständigt övertygade om Västlänken. Jag tror att det kommer att bli interna diskussioner, även om de håller masken utåt.

Hur många procent får de i höstens val, tror du?

– 12%. Många som säger att de gillar partiet nu kommer förmodligen att gå tillbaka till de gamla partisympatierna till valdagen.

– Men 12% skulle orsaka ett slags politisk kaos i Göteborg som förmodligen mynnar ut i en koalition mellan blocken.