Sverigedemokraternas tidigare gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot, lämnade raskt sina uppdrag i både kommun- och regionfullmäktige sedan det blev känt att han utreddes, och senare dömdes för, folkbokföringsbrott.

Detta efter att han bodde på en adress i Stockholm mellan åren 2018 och 2021, samtidigt som han var politiskt aktiv i Botkyrkas kommunfullmäktige.

Lagboken talar sitt tydliga språk. Om du kandiderar till kommunfullmäktige måste du vara folkbokförd i den aktuella kommun. För att vara folkbokförd på en adress måste du ha din huvudsakliga dygnsvila där. Följer man inte detta kan man, som i Inglots fall, göra sig skyldig till folkbokföringsbrott.

– Det stämmer att jag har en övernattningslägenhet på Östermalm, men den har jag för att jag har uppdrag i regionfullmäktige, riksdagen, Botkyrka och Upplands Väsby. Den ligger centralt så det är enkelt för mig att få ihop både livs- och arbetspusslet, sa Martin Inglot till Mitt i i samband med att ärendet uppdagades.

Överväger överklagan till HD

Martin Inglot överklagade tingsrättens dom till hovrätten. Även hovrätten väljer nu att döma honom till folkbokföringsbrott, men konstaterar att brottet pågått längre än vad tingsrätten bedömde. Hovrätten menar att brottet pågick till och med juli 2022.

Martin Inglot döms mot sitt nekande till dagsböter.

"Vi är ganska förvånade över utfallet i hovrätten, inte minst eftersom tre vittnen har bekräftat min klients uppgifter. Vi överväger att överklaga domen till Högsta domstolen", skriver Juni Livion, Martin Inglots försvarare, i ett mejl.

SD:s tidigare gruppledare döms för folkbokföringsbrott

Sverigedemokraternas tidigare gruppledare i Botkyrka, Martin Inglot, döms för folkbokföringsbrott efter att han under flera års tid bodde på en adress på Östermalm samtidigt som han hade politiska uppdrag i Botkyrka.

Martin Inglots boendesituation blev ett ärende för domstol efter att polisen utrett hans boendesituation i både Botkyrka och på Östermalm under flera års tid.

– Det stämmer att jag har en övernattningslägenhet på Östermalm, men den har jag för att jag har uppdrag i regionfullmäktige, riksdagen, Botkyrka och Upplands Väsby. Den ligger centralt så det är enkelt för mig att få ihop både livs- och arbetspusslet, sa han till Mitt i i samband med att ärendet uppdagades.

I dag meddelade Stockholms tingsrätt att Martin Inglot döms för folkbokföringsbrott.

Bevisningen: BankID

Innan åtalet mot Martin Inglot blev känt var han gruppledare för Sverigedemokraterna i Botkyrka samt förstanamn på partiets valsedlar till Region Stockholm, där han också hade uppdrag. Kort efter att åtalet mot honom meddelades valde Martin Inglot att ta en "time out" och avsade sig alla sina politiska uppdrag i både Botkyrka och Region Stockholm.

För att ha politiska uppdrag i en kommun måste man vara folkbokförd i kommunen. Enligt folkbokföringslagen ska du vara folkbokförd där du har din dygnsvila.

Rättegången mot Martin Inglot ägde rum under en förmiddag tidigare i höstas. En stor del av den bevisning som åklagaren presenterade bestod av bankID-uppkopplingar som Martin Inglot gjort från adressen på Östermalm under flera års tid.

Kan ta plats i styrelsen

Robert Stenkvist, ordförande för Sverigedemokraterna Botkyrka, bedömer det som otroligt att Martin Inglot kan komma tillbaka till en roll som förtroendevald för partiet i kommunen. Han utesluter dock inte att Martin Inglot mycket väl skulle kunna ta plats i partiets lokala styrelse.

– Det är min personliga bedömning. Att ta plats i styrelsen handlar om att vi i partiet ska ha förtroende för Martin och det har vi. Om man ska ha en plats som förtroendevald måste man förtroendet från folket, säger han.

Martin Inglot döms till dagsböter mot sitt nekande.

Överklagas

Tingsrättens dom kommer att överklagas till hovrätten. Det meddelar Martin Inglots advokat Carl von Feilitzen.

– Vi inte håller med tingsrättens bedömning att Inglot haft sin dygnsvila på annan plats än han varit folkbokförd. Det han har dömts för är också preskriberat, säger han.

Ett brott som kan ge fängelse

Den som gör sig skyldig till folkbokföringsbrott av normalgraden kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Om brottet bedöms som grovt kan personen dömas till fängelse i högst två år.

När brottets svårighetsgrad ska bedömas måste samtliga omständigheter kring brottet beaktas. Omständigheter som särskilt ska beaktas är om brottsligheten begåtts systematiskt eller i större omfattning.

I fallet med Martin Inglot menar åklagaren att det bör bedömas som grovt då brottet har pågått under en längre tid och att han har politiska uppdrag.

Källa: Skatteverket

Martin Inglot, tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna i Botkyrka och partiets förstanamn till Region Stockholm i valet 2022.

Martin Inglot, tidigare gruppledare för Sverigedemokraterna i Botkyrka och partiets förstanamn till Region Stockholm i valet 2022.

Fred Miller

Tidigare SD-topp döms för folkbokföringsbrott – avslöjades av Bank-ID

Fejkade adress i Botkyrka för att få jobba politiskt. Men Martin Inglot bodde på Östermalm...