Mitt under rådande mandatperiod tog Botkyrkas styrande konstellation – bestående av M, KD, C, TuP och OS – makten i kommunen. Nu har de styrt i ett år.
Men nu kommer bakslaget. Förvaltningsdomstolen river upp beslutet efter att domstolen konstaterat att maktövertagandet – när kommunfullmäktige valde nya styrande politiker i nämnderna – inte följt lagen.
Förvaltningsdomstolen konstaterar att kommunstyrelsen inte fick möjlighet att yttra sig i ärendet, vilket de skulle haft rätt till.
Oklar påverkan
Vad detta innebär för politiken i Botkyrka är oklart – allt hänger på om beslutet ska överklagas eller inte, och det är ett beslut för politiken.
– Om de väljer att inte överklaga gäller det gamla beslutet, säger Kajsa Stefansson, kommunjurist i Botkyrka.
Om domen däremot överklagas riskerar Botkyrka kastas in i en lång rättsprocess. Men under den här tiden kan den politiska apparaten fungera som normalt – Stina Lundgren (M) är fortsatt kommunstyrelseordförande till dess annat meddelats av domstol efter en överklagan, menar Kajsa Stefansson.
"Rättsvidrigt"
Socialdemokraterna, som styrde i Botkyrka innan nuvarande styre tog makten från dem, delar kommunjuristens tolkning av domen. Det var bland annat de som överklagade kommunfullmäktiges beslut, så partiet ser fördelaktigt på förvaltningsrättens beslut, enligt gruppledaren Emanuel Ksiazkiewicz (S).
– Det är viktigt att den här typen av frågor hanteras seriöst och inte på ett rättsvidrigt sätt utan respekt för demokratin, säger han.
Upplever du att man har gjort det i det här fallet?
– Definitivt. Den bedömningen delar förvaltningsrätten.
Överklagas
Domen kommer överklagas. Det meddelar kommunstyrelsens ordförande Stina Lundgren (M) under fredagen.
– Jag blev lite förvånad. Förvaltningsrätten hänvisar till formaliafel som egentligen inte är formaliafel, säger hon.
Stina Lundgren menar att hela maktövertagandet skedde i samråd med dåvarande chefsjuristen på kommunen som gav henne grönt ljus.