250 nya bostäder, ett nytt torg och fler centrumlokaler – Stockholms stad har stora planer för Aspuddens centrum. Men nu har mark- och miljödomstolen hävt detaljplanen. Orsaken är att bostäder som redan finns skulle skuggas för mycket, få minskat dagsljus och direkt insyn.

De planerade husen skulle innebära "betydande olägenheter" för grannarna, står det i domen. Där konstateras att Aspuddenbor visserligen kan förvänta sig att området förtätas eftersom de bor nära en t-banestation nära Stockholms centrala delar. Ändå anser domstolen att den föreslagna exploateringen "innebär alltför stora konsekvenser för dem."

Seger för de klagande

Kommunfullmäktige antog detaljplanen i mars 2024. För de privatpersoner och bostadsrättsföreningar som överklagat är domen en seger.

"De synpunkter vi framfört under granskningsprocessen för framtagandet av detaljplanen, och det överklagandet vi skrivit i ärendet står sig starkt, vilket vi i föreningen känner oss nöjda med … Vi är fullt införstående i att det behövs fler bostäder och har påpekat att vi ser en förtätning av området som positiv. Vi hoppas på ett planförslag som möter befintlig bebyggelse", skriver ordföranden i BRF Bergman Aspuddens styrelse till Mitt i.

För Stockholms stad är domen ett bakslag. Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) vill i nuläget inte kommentera.

"Stockholms stad har överklagat domslutet och meddelat att man har som avsikt att utveckla sin överklagan till den 14 februari 2025. Just nu pågår det en analys av domen", meddelar presstjänsten.

Flygvy från söder. Befintliga bostadshus hamnar mellan det högra hästskoformade huset och det planerade bostadshuset på Erik Segersälls väg/Olof Skötkonungs väg.

Flygvy från söder. Befintliga bostadshus hamnar mellan det högra hästskoformade huset och det planerade bostadshuset på Erik Segersälls väg/Olof Skötkonungs väg.

DinellJohansson/Belatchew Arkitekter

Instängd känsla

I dag finns tio villor och naturmark där de 250 bostäderna planeras. 190 är tänkta att rymmas i två hästskoformade komplex nära tunnelbanan och ett nytt torg. De andra husen planeras vid Varnhemsparken och vid Erik Segersälls väg/Olof Skötkonungs väg.

De som överklagat har angett flera skäl, som förlust av grönska och kulturhistoriska värden samt att husens skala är för stor i förhållande till nuvarande bebyggelse. Det domstolen prövat är dock insyn och ljus- och skuggförhållanden i det bostadsrättshus som skulle hamna mellan en av de hästskoformade byggnaderna och bygget vid Erik Segersälls väg/Olof Skötkonungs väg. Det blir högst nio meter mellan det befintliga huset och de betydligt högre, nya husen. Det ger "en känsla av instängdhet" och är mer än vad "grannarna ska behöva tåla", enligt domen.

Nu får Mark- och miljööverdomstolen avgöra frågan.