Göteborg
Efter många turer kom, i maj 2023, beskedet från de så kallade Arenapartierna – Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Demokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet:
Framtidens arena ska ersätta Scandinavium och uppföras där Valhallabadet ligger idag.
I samband med att samrådstiden för området lider mot sitt slut har göteborgarna kraftsamlat för att beslutet ska omvärderas. Men loppet är över menar, Arenapartierna.
– Det är inga politiker som tycker det är kul att behöva riva. Men vår bedömning är att Valhallabadet är utom räddning. Det är extremt eftersatt, efter decennier av brist på underhåll. Vi har en bred politisk samsyn kring att detta är den realistiska vägen framåt, säger kommunalråd Daniel Bernmar (V) som är talesperson för de röda i arenafrågan.
Styrets grönaste parti håller inte med.
– Jag hoppas göteborgarnas engagemang sätter ett tryck på de andra partierna som valt vägen med slit och släng. Att riva allt och bygga nytt. Istället för att renovera och bevara. Billigare och bättre för miljön, säger Karin Pleijel (MP).
Daniel Bernmar menar däremot att det skulle innebära allt för omfattande om- och tillbyggnationer för att kalkylen ska gå ihop.
LÄS ÄVEN: Klart: Scandinaviums ersättare byggs på Valhallabadet
Alla som kämpar för att bevara Valhallabadet, ska de bara ge upp?
– Nej, jag tycker alltid att det är bra att människor engagerar sig. Men det har inte kommit fram några argument som är tillräckligt bra för en annan lösning, säger Bernmar.
Han lyfter samtidigt att planerna innefattar hur kulturhistorien ska omhändertas.
– Få bad är så gamla och unika. En viktig del i det kommande arbetet är att hitta sätt att bevara de kulturhistoriska värdena. Men Valhalla som bad och byggnad, som det ser ut i dag, är tyvärr är uttjänt. Det är vi i gruppen överens om.