Liljeholmsbadet stängde 2016. Orsaken var att staden bedömde att det var i så pass dåligt skick att det inte var säkert att vistas i.

Fem år senare kom beslutet att det skulle rivas. Planen var att i stället uppföra en liknande pontonbyggnad i privat regi.

Att man inte ville reparera berodde på att man ansåg att det skulle bli för dyrt.

Det möttes av kraftiga protester från privatpersoner och intresseorganisationer. Deras invändning var att badet var kulturhistoriskt viktigt och att staden överdrivit kostnaden för en renovering.

Fick rätt i högsta instans

Rivningslovet överklagades, vilket ledde till en utdragen rättsprocess. Men den har hittills kretsat kring en fråga av mer juridisk art: Får organisationer som företräder kulturmiljöintressen överklaga rivningslov?

I slutet av förra året tog Högsta domstolen ett historiskt beslut som sa att de hade rätt till det.

Först nu är det alltså dags att pröva om staden får riva badet.

Liljeholmsbadet har legat vid Hornstulls strand sedan 1930. Så här såg det ut det året.

Liljeholmsbadet har legat vid Hornstulls strand sedan 1930. Så här såg det ut det året.

Axel Malmström. Stadsmuseet i Stockholm.

Sista bevarade

Länsstyrelsen, som tidigare avvisat de överklaganden som inkommit från Liljeholmsbadets vänner, Samfundet S.t Erik och Svenska byggnadsvårdsföreningen, fick åter ta upp ärendet. I januari kom beslutet. Länsstyrelsen instämmer i att det finns ett allmänt intresse att bevara badet, att det är ett välkänt inslag i stadsbilden och konstaterar att det är Stockholm sista bevarade flytande äldre badhus.

Men i det här fallet väger den höga kostnaden för renovering tyngre, menar länsstyrelsen. Därför beviljas staden rivningslov.

– Klart att man blir besviken. Vi är inne på åttonde året nu, men har hållit på så länge att vi inte kan ge upp. För en gångs skull får vi ju pröva sakfrågan, säger Marion Sundqvist från Liljeholmsbadets vänner.

Marion Sundqvist från Liljeholmsbadets vänner.

Marion Sundqvist från Liljeholmsbadets vänner.

Victor Malmcrona

Sista stöten

Rivningslovet har åter överklagats till mark- och miljödomstolen.

– Det finns så många som älskar badet och vill ha det tillbaka. Nu är det sista stöten.

Skulle ni vara redo att igen överklaga det hela vägen till Mark- och miljööverdomstolen och Högsta domstolen?

– Vi tar en sak i sänder. Vinner vi nu tycker jag kan staden kan ge sig.

Historiskt beslut i HD kan rädda Liljeholmsbadet

Organisationer som värnar kulturmiljö har rätt att överklaga rivningar. Det har Högsta domstolen slagit fast – vilket betyder att Liljeholmsbadets öde inte är beseglat.

Stadens planerade rivning av Liljeholmsbadet har varit föremål för debatt i flera år.

Förra året vann de som ville bevara badet en seger i Mark- och miljööverdomstolen (MÖD). Det slogs fast att organisationer som företräder kulturmiljöintressen får överklaga rivningslov. I det här fallet Samfundet S:t Erik och Svenska byggnadsvårdsföreningen.

Det hade de inte fått tidigare – och eftersom det här beslutet kunde bli prejudicerande skickades det vidare till Högsta domstolen.

Marion Sundqvist från Liljeholmsbadets vänner.

Marion Sundqvist från Liljeholmsbadets vänner.

Victor Malmcrona

Får rätt att klaga

Nu står det klart att HD slår fast MÖD:s beslut. Dessutom menar de att även föreningen Liljeholmsbadets vänner har klagorätt.

– Jag är själaglad. Jag har kämpat för det här i åtta år. Det är nästan overkligt efter all den tiden. Att en liten ideell förening kan påverka utvecklingen, säger Marion Sundqvist från Liljeholmsbadets vänner.

Att Liljeholmsbadet får vara kvar är dock långt från klart. Rivningslovet bollas nu tillbaka till länsstyrelsen som ska ta ställning till organisationernas överklaganden.

– Än är inte badet räddat. Men man kan tänka att beslutsfattarna i staden får lite kalla fötter nu, säger Marion Sundqvist.

Rätten för kulturmiljöorganisationer att överklaga bygglov och detaljplaner har haft stöd i något som kallas Århuskonventionen. Det här beslutet gör att även rivningslov omfattas av den konventionen.

– Det handlar helt enkelt om vem som har rätt att klaga på rivningslov. Men sedan kommer det att bli en prövning i varje enskilt fall, säger justitierådet Stefan Johansson.

Liljeholmsbadet stängde för sju år sedan eftersom staden menade att det var i sådant skick att det var farligt att vistas i.

Liljeholmsbadet stängde för sju år sedan eftersom staden menade att det var i sådant skick att det var farligt att vistas i.

Pekka Pääkkö

Historiskt beslut i HD kan rädda Liljeholmsbadet

Stor seger för de som vill bevara badet: ”Jag är själaglad”