En ny typ av utegym invigdes i förra veckan på Söder Mälarstrand. Att det lagts just där en led i stadens arbete att aktivera området längs vattnet.

Utformningen skiljer sig lite från andra utegym, på så vis att redskapen är mer färgglada och att det finns QR-koder som länkar till gratis träningspass. Det har valts att kallas för en hälsohubb.

Målet är att fler än de redan inbitna ska testa på att träna.

– De väcker intresse och nyfikenhet. Jag tror det kan leda till att fler kvinnor, barn och äldre testar att utföra några övningar, säger Anna König Jerlmyr, vd för Arwidssonstiftelsen.

Anna König Jerlmyr, vd för Arwidssonstiftelsen, och trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) testade några övningar i den nya hälsohubben.

Anna König Jerlmyr, vd för Arwidssonstiftelsen, och trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP) testade några övningar i den nya hälsohubben.

Studio Era

Långt fler män än kvinnor

Enligt Arwidssonstiftelsen används utegym främst av män, med god marginal. Förhoppningen är alltså att hälsohubben ska jämna ut användandet. Via QR-koden ska det även vara möjligt att välja nivå på träningspassen.

Glada färger och enklare övningar kan låta som en väl förenklad lösning på att få kvinnor att träna mer, men Anna König Jerlmyr menar att det handlar om att skapa andra referensramar för vad ett utomhusgym kan vara.

– Allt vi kan göra för att sänka trösklarna för dem som i dag inte tränar är viktiga initiativ. Färgerna är del av en större helhet och ska väcka lust till rörelse för fler – oavsett om de är kvinnor, män, yngre eller äldre.

Uppdateras löpande

Stiftelsen har stått för kostnaden att få hubben på plats. Den ska stå här i minst ett år och varannan vecka ska den uppdateras med nya träningsinstruktioner.

– Vi hoppas att konceptet kan växa och att fastighetsägare eller staden bestämmer sig för att ställa ut fler, säger Anna König Jerlmyr.

Vid invigningen närvarade även trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

– Min bedömning är att hubben öppnar för en större mångfald av användare. Jämfört med andra utegym har man utgått mer från form för att övningarna ska vara enkla och tydliga, utan att svåra instruktioner behövs.