Rödingarna, faluröda och fem till antalet, byggdes kring 1920 som personalbostäder för SJ:s anställda vid Ulriksdals station.

Tre står kvar i dag. De ägs av kommunen och hyrs ut som privatbostäder.

Nu har trion pekats ut som några av de fastigheter som Solna anser sig sakna behov av och vill sälja. Bakgrunden är en genomlysning av beståndet som nu mynnat ut i ett förslag.

– Syftet är främst att skydda kulturhistoriska värden. Då behöver byggnaderna användas och skötas om. Som kommun är vi inte de bästa på att förvalta och hyra ut enskilda fastigheter, det tror vi att nya ägare, gärna med erfarenhet av kulturhistoriska byggnader, är bättre på. Försäljning ger samtidigt kommunen klirr i kassan, säger byggnadsnämndens ordförande Martin Eliasson (S).

Rödingarna på Kolonnvägen.

Rödingarna på Kolonnvägen.

Anna Wachenfeldt

När det gäller rödingarna på Kolonnvägen vill staden att de även efter en försäljning används som hyresbostäder.

Men först måste en detaljplan och bulleråtgärder tas fram.

Kanske blir det också några grannhus.

– För att finansiera detaljplanearbetet ser över om man kan komplettera med ett par mindre bostadshus i samma stil och utförande, mellan två av rödingarna eller i utrymmet bakom, säger Martin Eliasson.

I tjänsteskrivelsen nämns närheten till norra Ritorp och Signalstens hyreshus där. Den kommunala stiftelsen vore en tänkbar ny ägare, enligt Eliasson.

– Signalisten är en möjlig köpare, men det kan också vara någon annan intressent.

Det saknas ännu pris för rödingarna och tre övriga fastigheter som Solna vill sälja:

Villa Alnäs i Bergshamra

Ett 120 kvadratmeter stort hus på Alnäsvägen 9, beläget i vad som räknas som en värdefull kulturmiljö. Har hyrts ut som bostad men stått tomt i flera år.

Villor i närområdet, förvisso i bättre skick, har slutpriset på Hemnet mellan 15 och 20 miljoner kronor.

– Det är sjötomt och ett med de mest exklusiva lägena i Sverige. En ny ägare vore bra för kulturvärdena och för kommunens ekonomi, konstaterar Martin Eliasson.

Sommarhus i Huvudsta

En huvudbyggnad med två mindre hus vid Huvudsta strand. Har hyrts ut som bostad.

– En av de finaste delarna av Solna. Fastigheten är en rest av en tidig bebyggelse av industrier, stugor och sommarnöjen utmed Ulvsundasjön, förhoppningsvis kommer en ny ägare att kunna ta hand om den bättre än staden, säger Martin Eliasson.

Sjönäs i Bålsta

Fastighet intill Mälaren som idag hyrs ut till privat vårdföretag. Staden drev tidigare social verksamhet här.

– Men det var väldigt länge sedan och jag tycker inte att kommunen har som uppdrag att vara fastighetsägare i en annan kommun, säger Martin Eliasson.

Förskola rivs

Formellt är ett inriktningsbeslut steg ett. Sen kommer kommunfullmäktige att besluta om försäljningarna.

Ytterligare en fastighet, i centrala Solna, har sållats bort från kommunens bestånd.

Det handlar om en före detta förskola i ett enplanshus på Blomgatan. Byggnaden är risig, vattenskadad och anses skapa otrygghet i området. Förslaget är rivning.