Eleverna på muslimskt profilerade Cordoba International School i Akalla riskerar att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar, enligt ett yttrande från Säkerhetspolisen, Säpo, som föranledde att Skolinspektionen nu dragit in tillståndet för ägarna ALM Education att fortsätta bedriva skolverksamhet.
Det var efter att Skolinspektionen inlett en tillsyn mot Cordoba International School tidigare i våras som misstankar om att något inte stod rätt till väcktes.
Tillsynen handlade från början om att man fått signaler från staden om att elever på skolan rest utomlands under längre perioder, utan att skolan rapporterat det till hemkommunen – trots att man är skyldig att göra både det och att göra frånvaroutredningar, vilket de inte heller gjort.
– Det fick oss att öppna ett tillsynsärende som riktade in sig på ägar- och ledningskretsens lämplighet. Sedan, under den utredningen, fick vi anledning att ta kontakt med Säpo för att se om de hade några konkreta uppgifter om verksamheten och personer i ägar- och ledningskretsen, det är så långt jag kan gå in på det. Vi ville vara proaktiva och därför hörde vi av oss till Säpo. Vi lyfte vår oro och bad dem om ett yttrande om verksamheten, berättar Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.
Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.
Skolinspektionen
Tung information från Säpo
Säpo mottog Skolinspektionens begäran och kom sedan med ett första yttrande i augusti och sedan ett kompletterande yttrande i oktober, vilka helt låg till grund för beslutet att dra in tillståndet.
– Det påverkar många elever och vårdnadshavare, men vi ser att det är väldigt allvarliga uppgifter och vi känner oss trygga med att återkalla tillståndet, säger Anna Bergqvist.
På Säpo ansåg man det nödvändigt att dela information med Skolinspektionen.
– Att bistå andra myndigheter på det här sättet är inte en huvuduppgift för oss, men har vi underrättelseinformation som vi har möjlighet att delge, då försöker vi att bistå i den utsträckning vi kan. I det här specifika fallet ansåg vi att vi hade den typen av information som var viktig att dela, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.
Fredrik Hultgren-Friberg vill inte gå in på några detaljer om ärendet, men säger att det rent generellt är viktigt för Säpo att arbeta mot våldsbejakande extremistiska miljöer.
– Individer med sådana kopplingar ska inte kunna bedriva skolverksamhet som kan bidra till exempelvis våldsbejakande islamism. Staten ska inte finansiera verksamheter som riskerar att hota den svenska demokratin, det är grundplåten i allt arbete vi utför, säger han.
Välavvägt
Mitt i har flera gånger sökt ledningen för ALM Education, som inte återkommit. I en intervju med SVT har skolans vd Ulla Parkkinen uttalat sig och sagt att beslutet att stänga skolan är felaktigt och att de inte har haft en chans försvara sig och ta itu med eventuella problem, eftersom de inte har fått ta del av Säpos undersökning.
Enligt Fredrik Hultgren-Friberg är det problemet ofta ett dilemma när man arbetar med underrättelse.
– Det yttrande vi lämnade till Skolinspektionen är så mycket vi kan säga om saken, de har inte heller fått någon mer information än så. När det kommer till underrättelseinformation omfattas den av många former av begränsningar. Det handlar om att vi måste skydda våra källor och att vi inte kan uttala oss om enskilda individer och ärenden. Det ligger i sakens natur, säger han.
Han understryker dock att man aldrig skulle komma med ett sådant yttrande om det inte låg en stor tyngd i informationen.
– Det rör sig om komplexa frågor som berör många personer och kan innebära stora konsekvenser. Det kräver väl underbyggda beslut. Vi måste göra välavvägda bedömningar och ha ordentligt med information, vilket vi i det här fallet anser att vi har, säger han.
Förskolor utreds
I Säpos yttrande uppger man även att barn på Mångårdens två förskolor i Kista och Akalla, som drivs av samma koncern, precis som eleverna på Cordobaskolan riskerar att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar.
Efter beskedet utreder nu Stockholms stad, som har hand om tillsynen över fristående förskolor, situationen.
– Vi ser mycket allvarligt på uppgifterna som framkommit till Skolinspektionen, då det handlar om samma ägare och ledningskrets som på Mångårdens förskolor. Vi har därför initierat ett tillsynsärende och påbörjat en utredning, berättar Viktoria Ruggieri, jurist på förskoleförvaltningen.
En utredning kan handla om att man besöker verksamheterna, intervjuar personal och ledning, kontaktar andra myndigheter och på olika sätt samlar in information om huvudmannen, berättar hon.
– Vi samlar nu in underlag som vi kommer behöva ta ställning till. Om vi kommer fram till samma slutsats som Skolinspektionen kommer alla berörda barn som ställts i kö erbjudas plats på förskolor i möjligaste mån enligt föräldrarnas önskemål, säger Viktoria Ruggieri.
Senast 2020 granskades förskolorna. Då framkom det att det fanns brister i verksamheten, bland annat eftersom man haft religiösa inslag i undervisningen, vilket inte är tillåtet.
– Men de bristerna bedömdes som åtgärdade vid en senare tillsyn, säger Viktoria Ruggieri.
Skola i Akalla stängs efter extremistkopplingar
Skolinspektionen drar in tillståndet för Cordobaskolan i Akalla – efter att Säpo bedömer att barn på skolan riskerar att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar. Runt 520 elever kan tvingas byta skola.
Barn och ungdomar som går på den muslimskt profilierade F–9-skolan Cordoba International School i Akalla, som drivs av ALM Education AB, riskerar att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar, enligt Säpo.
Det framgår av ett beslut från Skolinspektionen, som nu väljer att dra in tillståndet för huvudmannen att driva skolan.
Säpo har gjort bedömningen mot bakgrund av "uppgifter om att anställda vid skolan och personer som är verksamma inom ALM Education AB, antingen som ägare eller med uppdrag i styrelsen, har stått i kontakt med våldsbejakande islamister", enligt Skolinspektionens beslut.
Underrättelseuppgifter
Uppgifterna är baserade på underrättelseinformation, enligt beslutet, och därför kan inga källor kan uppges för slutsatserna Säpo dragit, men Skolinspektionen skriver att man litar på att informationen är underbyggd och korrekt.
"Det föreligger en konkret risk för att barnen utsätts för påverkan som syftar till motarbetande av grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket", står det i beslutet.
Beslutet gäller från 8 januari 2024, och innebär att alla runt 520 elever måste byta skola till nästa termin.
Ägarna motsätter sig
Huvudmannen har tidigare under november inkommit med ett yttrande om Säpos uppgifter, där man skriver att man anser att uppgifterna är oprecisa. Det anges inte vilka personer som stått i kontakt med våldsbejakande islamister och vilka omständigheter som givit upphov till oron, vilket gör det omöjligt att svara ordentligt på uppgifterna, menar man.
Man menar även att Cordobaskolan under lång tid bedrivits utan att någon elev varit utsatt för radikalisering.
Skolan har tre veckor på sig att överklaga beslutet. Mitt i söker rektorer och andra företrädare.
Texten uppdateras
Skolinspektionen väljer att dra in tillståndet för ALM Education AB, som driver Cordobaskolan i Akalla.
Mostphotos
Skola i Akalla stängs – Säpolarm om extremistkopplingar
Fryshuset hoppas ta över Cordobaskolans elever och lokaler
Efter beskedet om nedläggningen av Cordobaskolan – nu vill Fryshuset både ta över lokalerna och de elever som vill gå kvar: ”Det ringde både barn och föräldrar som grät”.
Ungefär 520 elever på muslimskt profilerade Cordobaskolan i Akalla drabbas när Skolinspektionen beslutat att dra in tillståndet för huvudmannen ALM Education AB att fortsätta bedriva skolverksamhet.
Beslutet togs efter att Säpo larmat om att eleverna riskerar att radikaliseras och utsättas för ickedemokratiska värderingar på skolan, och verksamheten måste stängas redan efter jullovet.
När Fryshusets etableringschef Yazmine Nour Sherifay fick höra om att skolan fått tillståndet indraget blev hon bekymrad.
– Jag fick ont i magen av att så många elever skulle förlora sin skola mitt under ett läsår. Jag tänker framför allt på elevperspektivet – det är så oerhört mycket som ändå pågår i högstadieelevers liv med nationella prov, betyg, framtidsångest och allt som hör till. Det är så viktigt att ha trygghet och stabilitet då. Att slitas upp från sin skola innebär en oerhörd ångest, säger hon.
Samtidigt började elever från Cordobaskolan höra av sig till Fryshuset, som bland annat driver en skola i Husby, för att ansöka om en plats där i stället.
– Det ringde både barn och föräldrar som grät. Folk var desperata. Det gjorde att jag kände att jag ville göra något, säger Yazmine Nour Sherifay.
Fryshusets etableringschef Yazmine Nour Sherifay.
Privat
Vill ta över
Sagt och gjort. För att eleverna ska kunna gå kvar i samma grupper och i samma lokaler ämnar nu Fryshuset bli ny huvudman och bedriva skolverksamhet i Cordobaskolans gamla lokaler.
Man har ansökt om detta hos Skolinspektionen, som lovat att hantera ärendet skyndsamt.
– Det blir inget övertagande av den gamla skolan på så vis, det blir en helt ny ledning och allt sådant, men vi vill möjliggöra för de elever som vill att gå kvar i lokalerna med samma klasskamrater, säger Yazmine Nour Sherifay.
Hur blir det med personalen?
– Vi kommer inte att ta över personalen. Vi kommer dock ha en rekryteringsprocess som är öppen för alla, där vi kommer titta på cv, personligt brev, belastningsregister och sådant, som vanligt. Sedan kommer vi att försöka tillsätta alla roller så snabbt som möjligt.
Religiöst obunden
Från början meddelade Cordobaskolan att de skulle överklaga beslutet om indraget huvudmannaskap, men enligt Yazmine Nour Sherifay, som är i kontakt med ledningen, har de förmodligen tänkt om.
– Vi är i dialog och de har tydliggjort att de är tacksamma att någon vill ta över. Det är min förhoppning att de inte överklagar, annars kommer vår ansökan inte hanteras skyndsamt, säger hon.
Cordobaskolan har en muslimsk profil. Yazmine Nour Sherifay är noga med att understryka att Fryshusets eventuella skola på platsen inte kommer att ha det.
– Fryshuset är politiskt och religiöst obundet, vi är en skola för alla. Vi anser dock att det är viktigt med representation och att man får självklart känna sig stolt i sin identitet, oavsett om man är muslim eller inte.
Mitt i har sökt ledningen för ALM Education AB, utan framgång.
Fryshuset
Stiftelsen Fryshuset är en ideell, icke vinstdrivande organisation som är religiöst och politiskt oberoende.
Man bedriver ett 60-tal olika verksamheter på flera orter runt om i Sverige, där unga har möjlighet att utöva sina passioner, skapa och delta i ungdomsdrivna aktiviteter, utbildningar och arbete på olika sätt.
I dagsläget driver man en F-9-skola i Järva, närmare bestämt i Husby, med fokus på IT och programmering.
Källa: Fryshuset
Fryshuset vill ta över verksamheten i Cordobaskolans gamla lokaler.
Mitt i