Dalvägen står för sin livs omvandling. Det som idag är är en länga äldre kontorshus ska bli en delvis bilfri "rambla" med bostäder, restauranger, arbetsplatser och nya tunnelbanestationen.
Bilarna leds om till parallella Råsta strandväg.
Trottoaren på Dalvägen är nu avstängd och flera byggnader har spärrats av. Det som pågår, inför rivning, är demontering av de gamla kontorshusen.
Fasadskivor, fönster och takdelar plockas ned liksom cykelställ, kantsten och buskar. Invändigt sparas kök, parkettgolv och annan kontorsutrustning.
Husen på Dalvägen demonteras för återbruk...
Fabege
.. men muralen gick inte att spara.
Mikael Andersson
Målet, berättar Klas Holmgren, chef för projekt och förädling på Fabege, är att återbruka eller återvinna 80 procent av materialet i byggnaderna.
Ett mödosamt arbete som väntas pågå till årsskiftet.
Vad kan materialet användas till?
– Material så som textilmattor och dörrar återbrukar vi i andra fastigheter. När det gäller ståldörrar, klinkers och kakel kommer leverantörerna i flera fall ta tillbaka och utveckla materialet. Gamla trägolv kan omvandlas till nya produkter. Betongen i stommarna har vi tänkt krossa till grus och lägga som botten i den kommande grundläggningen. Sen har vi skickat runt 500 fönster till Ukraina.
Klas Holmgren, Fabege.
Jeanette Hägglund
Övervägde ni att spara husen i stället för att bygga nytt?
– Absolut. Det fanns en tanke om att bygga på och bygga till, men tyvärr är de här 70-talskontoren svåra att bygga på, det fanns inte möjlighet att få ut de volymer som vi ska ha i projektet.
Dalvägen om några år. Till höger i bild tunnelbaneuppgången. Ungefär halva Dalvägen blir bilfri och en plats för promenader, cyklande och uteserveringar.
Fabege
Det gick heller inte att spara den stora muralen som i många år prytt ett av kontorshusen.
– Tyvärr har det visat sig att det inte går att knacka ner muralmålningen från befintlig tegelfasad, annars hade vi gärna återanvänt den.
2028 är det trafikstart för gröna linjen. Målet är att ha delar av kontoren och bostäderna klara då.