Nio personer varslades vid kommunens gata- och parkenhet. Det här motsvarar hela avdelningen. Nu är det klart vad som sker med personalen. Åtta sägs upp och en person omplaceras till andra uppdrag inom kommunen.

I nuläget har alla åtta som sägs upp ännu inte skrivit på sina uppsägningar till följd av semester och liknande. Totalt uppger kommunen att fyra personer har sagts upp då denna artikel publicerades. Enligt tidningens uppgifter så kommer resterande fyra personer på gata- och parkenheten att skriva på uppsägning den kommande tiden.

Samtliga åtta får även gå hem med full lön under sin uppsägningstid på sex månader. I mer vardagligt tal det som brukar kallas för utköp.

Eva Feldt, tillförordnad kommunikationschef, Upplands-Bro kommun

Eva Feldt, tillförordnad kommunikationschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

MBL-protokoll från juni

I ett MBL-protokoll mellan facken och arbetsgivaren daterat den 4 juni 2024 framgår att ”tjänster motsvarande nio årsarbetare kommer att dras in vid samhällsbyggnadskontorets gata- och parkenhet”.

Anledningen till att detta sker står även att läsa i protokollet: 

”Skälet är det mycket utmanande ekonomiska läge som kommunen står inför, och hela kommunen berörs av detta”.

Ett prognostiserat underskott på 80 miljoner har identifierats för 2024. Nu kämpar kommunen med att få en budget i balans inför 2025.

Kvar på gata- och parkenheten blir en chef och en arbetsledare.

Frågan är nu vem som ska göra nio personers arbete?

"Arbetet kommer framöver att hanteras av kvarvarande personal tillsammans med sen flera år upphandlad entreprenör”, skriver kommunens tillförordnade kommunikationschef Eva Feldt i ett mejl till Mitt i. Hon fortsätter:

”En budget i balans är en förutsättning när man arbetar för skattebetalarnas pengar. Verksamheten vid Gata/park har dragits med stora underskott och därför tvingats se över arbetsmetoder och effektivisera arbetet."

Nedskärningarna kommer inte märkas

Enligt Eva Feldt kommer den kraftiga nedskärningen inte att resultera i någon "märkbar skillnad" för Upplands-Broborna. 

”Vi har den senaste tiden säkerställt bra kontrakt och god funktion gällande utförare för att säkra resultat och nytta för våra invånare. Våra entreprenörer kommer fortsätta sitt uppdrag och beställarfunktionalitet kommer säkerställas.”

Ni säger upp personal till följd av en svår ekonomisk situation. Samtidigt har ni beviljat att samma personal arbetsbefrias under uppsägningstiden och får gå hemma med full lön, hur går det ihop?

”Vi har i förhandlingar med facket gått med på arbetsbefrielse under uppsägningstiden för de fyra personer som (enligt dags dato) är uppsagda. Kostnaden för kommunen är densamma, men vi får arbeta efter nya rutiner tidigare än annars.”

Mitt i har varit i kontakt med en av de åtta som sägs upp från sin anställning på kommunens gata- och parkenhet.

– Det är med stor sorg vi har blivit fråntagna våra arbeten. Vi som slutar har arbetat i många år i kommunen och finner det meningsfullt att arbeta för allmänheten och en attraktiv utomhusmiljö. Det som nu sker kommer få stora konsekvenser för Upplands-Broborna, säger personen.