– Ja, här ser det ut som att vi har lyckats, säger Agneta Falck, parkingenjör i Huddinge kommun.
I ett instängslat område i Mossparken i Fullersta ligger död parkslide. Den bekämpades med växtskyddsmedel förra året, något som kräver dispens och särskild utbildning. Bekämpningen görs som ett test, för att se om det går att bli av med parksliden.
Men ännu är det för tidigt att ropa hej.
– Vi måste följa detta över tid, eftersom rötterna går så djupt. Nya skott kan sticka upp.
Agneta Falck sätter upp skyltar med uppgifter om bekämpningen. Hon hoppas att allmänheten tar till sig av den information som finns om främmande invasiva växter.
Trivs förträffligt
De är nämligen ett hot mot den biologiska mångfalden. De tränger ut inhemska arter. Resultatet blir en utarmad flora.
Även de vackra blomsterlupinerna, vresrosorna och gullriset är riktiga marodörer.
Liksom parksliden har de importerats och sedan smitit ut ur trädgårdarna och trivts alltför bra därute.
Invasiva främmande arter är ett problem i hela EU. Enligt en EU-förordning, som omfattar 88 växter och djur, är det förbjudet importera, sälja, odla, föda upp, transportera, byta och släppa ut dessa arter.
Markägare är skyldiga att bekämpa dem, till exempel jätteloka och jättebalsamin.
Invasiva arten Parkslide. Huddinge
Stefan Källstigen
Mördarsnigeln då?
Men utöver de som finns på EU:s lista finns det i Sverige många invasiva växter som hotar mångfalden. En så kallad nationell lista med 41 växter och djur har ställts samman och kan komma att omfattas av liknande regler som de EU-listade.
Men mördarsnigeln (spansk skogssnigel), även den alla trädgårdars fasa, finns inte med. Enligt Henrik Lange vid Naturvårdsverket beror det på att mördarsnigeln redan är så spridd att det inte skulle tillföra något att reglera den.
– Alla gör redan vad de kan för att bli av med den, medan detsamma inte gäller för till exempel blomsterlupinen, säger han.
Inga ängsblommor
Om inget görs åt den kommer vi på sikt inte ha någon ängsflora, som ängsblåklocka, slåttergubbe och mandelblom, utmed vägrenarna.
– De är gräsytor som slås och sköts som man gjorde med ängsmarker förr, säger Henrik Lange.
Men när vägrenen slås efter att lupinen gått i blom, får den en extra skjuts.
15 av arterna på den nationella listan gäller växter. För parksliden föreslås ett spridningsförbud.
Och rådet till den som råkat ut för parkslide är: Väck inte den björn som sover. Att klippa, eller gräva för att få bort rötterna, kan istället trigga växten att breda ut sig.
Spridits med avfall
När kommunen numera ska anlägga något kontrollerar Agneta Falck om där finns parkslide. I så fall måste den jord som schaktas bort tas till deponi, så att inte växten sprids till andra områden.
Vid Långsjöns västra ände finns ett stort buskage med parkslide.
– Här har man troligen slängt trädgårdsavfall en gång i tiden, säger hon.
Kommunen vill nu restaurera promenadstråket. Dispens för att använda växtskyddsmedel ges inte här då växten står i direkt anslutning till öppet vatten. Bäst att inte röra beståndet, anser Agneta Falck.
– Nej, vi får sätta upp ett staket så att de inte kommer åt parksliden när de arbetar här, och för att hindra att den hänger ut i gång- och cykelstråket, säger hon.
EU:s "svartlistade" arter
88 växter och djur listas som främmande invasiva arter inom EU. Fastighetsägare är skyldiga att bekämpa dem.
13 av växterna finns i Sverige: Gudaträd, gul skunkkalla, jättebalsamin, jätteloka, sidenört, syrenslide, tromsöloka, japansk träddödare, smal vattenpest, japansk humle, fjäderborstgräs, röd jättegunnera, kabomba.
Källa: Naturvårdsverket
15 arter på nationella listan
Ett förslag om en lista över främmande invasiva arter i Sverige som behöver bekämpas, utöver de som EU listat, är ute på remiss och beslut väntas i slutet av 2024.
De växter som ingår är: Blomsterlupin, sandlupin, parkslide, hybridslide, jätteslide, vresros, kaukasiskt fetblad, sibiriskt fetblad, kotula, spärroxbär, kanadensiskt gullris, höstgullris, sjögull, sydfyrling, vattenpest.
Källa: Naturvårdsverket
Om vi vill ha djuren med!
Djur nationella listan: Mink, brun dvärgmal, silverruda, muksun, peledsik, amerikansk hummer, marmorkarp, prickig dvärgmal, väderfiskar (12 arter i släktet), svartmunnad smörbult, puckellax, knölskallelöja, storhuvad smörbult, apelsinläpp, kinesisk dammussla.
Djur EU-listan: Bisam, Gulbukig vattensköldpadda, mårdhund, signalkräfta, kinesisk ullhandskrabba, amerikansk kopparand, brun majna, nilgås, sibirisk jordekorre, solabborre.
Blomsterlupin
Skadar: Ett allvarligt hot mot inhemska ängsblommor. Breder ut sig längs vägar till exempel, tränger bort andra växter och förändrar jordförhållandena genom att binda kväve.
Bekämpas: Lupinställningar kan grävas upp, slås eller klippas av innan de sätter frön. Svår att utrota då nya växter kan komma från fröreserv i jorden. Utrotning kan ta år. Avfall bör brännas eller läggas i plastpåsar och tas till återvinningscentral.
Källa: Fritidsodlingens riksorganisation
Parkslide
Skadar: Tar snabbt ta över stora områden och tränger ut andra arter. Kan även ta sig in i byggnader via sprickor och håligheter.
Bekämpas: Ofta bäst att inte röra. Man kan klippa ner och rycka rötter, med stor risk att de stimuleras, sticker iväg och sätter nya skott. Täckning med markduk, total utgrävning av rötter, bekämpning med växtskyddsmedel. Avfall paketeras och lämnas på återvinningscentral.
Källa: Naturvårdsverket
Kanadensiskt gullris
Skadar: Bildar täta populationer så inga andra växter kan etablera sig. Tar pollinerare från andra växter och utsöndrar ett kemiskt ämne som förhindrar frön från andra växter att gro.
Bekämpas: Gräv upp eller dra upp plantorna med rötterna, eller slå av växten. Avfall bör brännas eller läggas i plastpåsar och tas till återvinningscentral.
Källa: Fritidsodlingens riksorganisation
Vresros
Skadar: Kan helt ta över både rabatter och sandstränder. Ändrar jordens näringssammansättning och ökar mängden organiskt material så att endast näringskrävande arter kan leva där.
Bekämpas: Plantor kan grävas upp med rötterna, vilket måste upprepas. Man kan även täcka med markduk. Avfall bör brännas eller läggas i plastpåsar och tas till återvinningscentral.
Källa: Fritidsodlingens riksorganisation
Jättebalsamin
Skadar: Konkurrerar med andra växter om plats, solljus och bin. Naturligt förekommande växter får färre besök av pollinerare och därmed minskad frösättning. Bildar lager av döda men inte nedbrutna växtdelar på marken som missgynnar andra arter.
Bekämpas: Har ytliga rotsystem och är enkel att bekämpa med rotdragning eller slåtter. Förstör/ta bort blomställningar. Lämna inte växtavfall på marken. Allt avfall hanteras som brännbart.
Källa: Naturvårdsverket
Jätteloka
Skadar: Breder snabbt ut sig och kväver övrig vegetation, vilket kan orsaka erosion utmed vattendrag. innehåller giftig växtsaft som i kombination med solljus kan orsaka hudskador.
Bekämpas: Ta bort fröställningarna kontinuerligt. Använd skyddskläder och glasögon. Blom- och fröställningar bör brännas. Övrigt kan lämnas på marken eller komposteras.
Källa: Naturvårdsverket