Många Rotebrobor har känt att området glömts bort då kommunen de senaste åren har lagt mycket resurser och fokus på Tureberg och Edsberg.

Lokalerna efter nedlagda äldreboendet Gillbogården står efter snart fyra år ännu tomma. Träffpunkten för äldre stängdes efter en vattenläcka. Fritidsgård saknas sedan flera år.

De efterlängtade kamerorna som sattes upp hösten 2022 plockades snöpligt ner efter bara tre månader, tillståndet var bara tillfälligt, och i samma veva försvann fritidsledarna.

– Det känns som att de har struntat i Rotebro länge, säger Anna Gudopoulou.

Hon är ordförande i Brf Ritaren och i Rotebro centrums samfällighetsförening, och är sedan länge starkt engagerad i tryggheten i Rotebro.

Tillstånd i februari

Enligt Anna Gudopoulou behövs både kameror och en fritidsgård för att skapa ökad trygghet. Och nu har hon äntligen lite anledning till tillförsikt.

Kommunen fick tillstånd att sätta upp nya kameror, permanent den här gången, redan i februari. Nu är de på plats, och inom kort i drift.

Även i följetongen om en ny fritidsgård ser det sista kapitlet ut att snart kunna skrivas. Efter flera år och många om och men står det nu klart att en fritidsgård ska öppna i delar av Gillbogårdens gamla lokaler.

Lokalerna där Gillbogården tidigare fanns har stått tomma länge, men nu är det klart att de ska byggas om och att en fritidsgård ska öppnas där.

Lokalerna där Gillbogården tidigare fanns har stått tomma länge, men nu är det klart att de ska byggas om och att en fritidsgård ska öppnas där.

Tomas Stark

– Nu justeras ritningarna och sedan ska vi utforma och bygga om lokalerna ihop med SKAB. Jag uppskattar att det kan bli tillträde under senhösten nästa år. Det tar lite tid, men allt är budgeterat och klart – det kommer att ske, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD).

Nytt kamerasystem

Väntan på kamerorna ska tas i drift blir betydligt kortare.

– Vi installerar ett nytt kamerasystem för kommunen, där alla kameror ska vara ihopkopplade till samma server och hanteras centralt. Det har tagit lite längre tid än vi önskat, men inom några veckor hoppas vi ha systemet igång, säger Jonas Edling, säkerhetschef på Sollentuna Kommunfastigheter AB, SKAB, som kommer att förvalta alla kommunägda kameror framöver.

Anna Gudopoulou gläds åt att kamerorna snart är igång, men hon är lite frågande till placeringen då tre kameror sitter tätt ihop på en liten yta i Gillbostråket.

Tre kameror har monterats på en vägg i Gillbostråket. Inom några veckor kan de dessutom vara i drift.

Tre kameror har monterats på en vägg i Gillbostråket. Inom några veckor kan de dessutom vara i drift.

Tomas Stark

– Förut fanns det en kamera här vid Ekens och en borta vid hörnan vid Hemköp, precis vid bankomaten. Där behövs det verkligen också, säger hon.

Handlar om vinklar

Jonas Adling förklarar att det har att göra med vilka vinklar och vilken längd kamerorna ska täcka.

– Vi har tillstånd för gångstråket så kamerorna måste ha en vinkel för att just filma det området, säger han.