Bara drygt en tredjedel av barn och unga som placerats på boenden utanför hemmet får den hälsoundersökning som de har lagstadgad rätt till. Ännu färre, bara 15 procent, får en tandvårdsundersökning. Det visar en nationell kartläggning som Socialstyrelsen har gjort.
Men Ekerö sticker ut. Här har 83 procent av de barn som i dag är placerade fått en fysisk och psykisk hälsoundersökning. 76 procent har fått tandvårdsundersökning.
– Vi har sett till det första vi gör när vi ser att ett barn behöver en stadigvarande placering är att underrätta regionerna om att en hälsoundersökning behövs göras. Och så vi följer upp det. Var sjätte månad går vi igenom alla ärenden och ser till att det är gjort. Det har gjort stor skillnad, säger Louise Dagerholm som är enhetschef på placeringsenheten i Ekerö kommun.
Men det är lag på att det ska göras – varför har då inte 100 procent av de placerade barnen fått en undersökning?
– Några är placerade väldigt nyligen så vi har ännu inte hunnit se till att det gjorts. Och i några enstaka fall där vi har haft kontakt med vården och kommit överens om att det just nu inte är läge.
Olika rutiner
Ansvaret från kommunens sida är att ligga på regionerna som ska genomföra undersökningarna.
Louise Dagerholm är enhetschef på placeringsenheten i Ekerö kommun.
Privat
– Det kan låta enkelt, att vi ska skicka iväg ett brev till den region barnet flyttar till, men vi placerar barn över hela landet och det är olika rutiner i olika regioner. Det kräver ett litet detektivarbete att ta reda på hur det funkar just där detta barn finns, säger Louise Dagerholm.
I socialtjänster där arbetsbelastningen är tung eller personalomsättningen stor kan detta falla bort. I socialtjänstens kartläggning framgår det att en vanlig orsak att en hälsoundersökning inte gjorts är bristande rutiner, att undersökningen glömts bort eller hade missats.
Måste ligga på
– Det kräver att man ligger på en del. På samma sätt som med ens eget barn behöver komma till vårdcentralen så händer det inte av sig själv. Det är det ansvaret vi tar över, att hålla reda på vad som behövs göras och vara kunskapsbärare i barnets liv.
Att Ekerö kommun lyckats beror till stor del på att alla, från handläggare till chef, tycker att det är viktigt, menar Louise Dagerholm.
– De placerade barnen är de mest utsatta barnen i samhället och det kan vara svårt att hjälpa dem. Men kan de åtminstone få hela tänder eller hjälp med ont i magen då är något konkret som gör att de får det bättre.