Så var det äntligen dags för årets upplaga av Nobel i Rinkeby och Tensta, den 34:e i ordningen sedan starten 1988.
Nobelpristagaren i litteratur 2022, Annie Ernaux, besökte Rinkeby bibliotek där hon fick ta del av Järvaeleveras arbeten, i vilka de tolkat hennes verk på olika sätt under höstterminen.
Tillställningen inleddes med det sedvanliga luciatåget innan eleverna hälsade pristagaren välkommen på flera språk.
Vacker. Nobel i Rinkeby och Tensta inleddes med ett klassiskt luciatåg.
Stefan Källstigen
– I våra klasser talar vi sammanlagt ungefär 30 olika språk, berättade en av eleverna från scenen.
Efteråt var det en märkbart rörd Annie Ernaux som fick komma upp och ta emot det Nobelhäfte där barnens arbeten sammanställts.
– Ni pratade om er och era föräldrar på ett sätt som påminde om mig och mina föräldrar. Jag är imponerad, överväldigad och glad över det arbete ni gjort. Ni ska veta att det här är det absolut viktigaste och mest rörande ögonblicket som jag upplevt här i Stockholm, sa hon.
Uppskattat. Annie Ernaux tyckte besöket i Rinkeby var det bästa med hela Stockholmsvistelsen.
Stefan Källstigen
"Så trevlig!"
Efter själva ceremonin bjöds det på fika, där eleverna fick turas om att samtala med pristagaren.
Först ut var Tarif Wahid från Askebyskolan.
– Vi pratade om hennes böcker, vad hon gillar och så. Jag berättade vilka språk jag kan. Det är bengali, engelska, urdu och lite svenska. Jag kom hit från Bangladesh för sex månader sedan ungefär och nu bor jag i Rinkeby, jag trivs bra här, berättar han.
Han var nöjd med mötet.
– Hon var så trevlig! Hon berättade också att hon gillar att lag mat, vilket jag också gör. Jag lagar mycket mat tillsammans med min mamma.
Fika. Tarif Wahid från Askebyskolan var den första som fick sig en pratstund med Nobelpristagaren.
Stefan Källstigen
"Berörde mig på djupet"
Yazel från Enbacksskolan var uppe på scenen och pratade om hur alla ska ha rätten att ställa frågor och förändra i skolan, kopplat till Annie Ernaux verk Åren.
– Det berörde mig på djupet när vi jobbade med texter från Åren, och därför kändes det viktigt att lyfta de här ämnena ordentligt, det kan aldrig göras för mycket, säger hon.
Gripande. Yazel från Enbacksskolan berättar att hon blivit tagen av Annie Ernaux verk under arbetet med dem.
Stefan Källstigen
Vad var det som berörde dig mest?
– Det handlar om att få känna att man kan göra sin röst hörd. Annie Ernaux hade inte rätten att ställa frågor i skolan, läraren tillät inte det. Jag pratade om hur viktigt det är att ha rätten att få göra det, det handlar om yttrandefrihet och om att kunna få den hjälp man behöver. Som tur är har vi det på skolan i Tensta, tycker jag, säger hon.