Emma Englund, 24, sitter i en vanlig stol och virkar på en liten Marie Curie-docka. För tre år sedan, när virkandet verkligen började ta fart för henne, var det istället i en rullstol hon satt. Hon hade ramlat ut genom ett fönster fem våningar upp, och det var osäkert om hon någonsin skulle kunna gå igen.
– Det var väldigt, väldigt jobbigt. Jag kunde inte flytta mig från soffan till rullstolen själv, utan min familj fick ju bära mig och så där, säger hon.
Föräldrar hörde av sig
I hemmet var dagarna långa, och virkandet, som redan fanns med som ett intresse hos Emma, tog fart. Det var ofta små gosedjur i olika färger som hon tillverkade. Först för att ha själv, sedan började hennes mamma lägga ut dem på sociala medier.
– Jag hade aldrig lagt ut och visat mina verk om det inte var för att mamma gjorde det. Men när hon gjorde det kände jag: Vad har jag att förlora?
Föräldrar som såg gosedjuren hörde av sig till Emma, och ville köpa dem till sina barn.
– Jag fick så fina bilder från kunder när deras barn sov med mina djur. De skrev att de hade börjat sova bättre på nätterna, när de har en ny kompis. Det var det som tog mig igenom allting, att jag kunde hjälpa barn.
Albert Einstein i garn
Emma började virka dagligen. Det började med julmarknader och försäljning på Instagram, efterhand har försäljningen blivit mer och mer uppstyrd.
De virkade verken är ofta blandningar av olika djur, helst i fel färg för att de ska kännas unika menar Emma.
Nu har tre år gått, och nyligen fick hon ett oväntat samtal, det var chefen för Nobelprismuseet som ville att hon skulle virka vetenskapsmän till deras affär.
– Jag kunde inte riktigt förstå det till en början, jag bara: "Aha, ja absolut!". Nu har vi kommit igång och valt design, och just nu håller jag på med Marie Curie, Albert Einstein och Alfred Nobel.
Marie Curie - här i garn - fick nobelpriset i fysik 1903 tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för sin forskning om radioaktivitet.
Privat
Oplanerat med företag
I samband med samarbetet har hon registrerat företag, som hon kallar Emmas stickade verk. Och med hemsida och webbshop har virkandet blivit som ett heltidsjobb.
– Jag hade nog inte planerat att det skulle bli ett företag, men det är väldigt kul att se att det går framåt.
Idag kan Emma gå igen, men kan inte springa eller ta längre promenader med hundarna. Heltidsjobbet virkning är något hon mer än gärna fortsätter med.
– Jag har inga planer på att lägga ner, så länge jag kan fortsätta sprida glädje och hjälpa barn kommer jag att fortsätta.