Nästa steg på Upplands-Bro kommuns resa tillsammans med det Svenska fotbollförbundet, SvFF, har nu tagits.

I maj 2022 slöts ett intentionsavtal, en avsiktsförklaring mellan parterna, som visar att de har ett gemensamt intresse att utreda möjligheterna för en eventuella framtida träningsanläggning för Svensk landslagsfotboll i Kungsängen. Avtalet är i sig inte bindande.

Platsen för den förstudie som genomförs har varit, och är, Kungsängens IP, samt delar av närliggande Gröna Dalen.

 Kungsängens IP sedd från E18, Upplands-Bro kommun

Kungsängens IP sedd från E18, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Anläggningen ska innehålla

Fotbollförbundets planer är stora. Ett eventuellt nationellt träningscenter ska erbjuda flera fotbollsplaner, inomhushall för 11-spelplan, hotell, kontorslokaler och ytor för både analys och behandling av spelarna.

Som ett led i detta arbete har Upplands-Bro kommun nu förhandlat fram och kommer att teckna ett ramavtal med bolaget Villamarken i Stockholm AB som HSB Bostad och Ikano Bostad står bakom. Syftet är att få kontroll över den mark som behövs för att förverkliga planerna.

Maria Lundström, projektchef, Upplands-Bro kommun

Maria Lundström, projektchef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

– Ramavtalet syftar till att möjliggöra markanvändning norr om E18 i det så kallade Gröna Dalen-området, och även i anslutning till exploateringsområdet Rankhus som ligger ungefär en kilometer norr om Kungsängens centrum, säger Maria Lundström, projektchef, Upplands-Bro kommun.

Avtalet passerade nyligen kommunsstyrelsen utan några bekymmer. Samtliga partier var för utom Vänsterpartiet.

– Det har inte presenterats något ekonomiskt underlag för projektet ännu. Vi vill se ett underlag innan vi kan ta ställning till det här, säger Erik Karlsson (V), gruppledare.

 Kungsängens IP, Upplands-Bro kommun

Kungsängens IP, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Föreningsliv och idrott viktig del

Maria Lundström förklarar att arbetet med förstudien fortfarande pågår för fullt och att förhoppningen är att man ska vara klar med denna kring årsskiftet. Det nya ramavtalet är en nyckel för att nå i mål med förstudien, menar Lundström.

En viktig del i projektet är att utveckla möjligheterna till idrott för föreningslivet lokalt likväl som för Upplands-Broborna. Så en ledstjärna framåt är att en eventuell träningsanläggning för fotbollförbundet inte ska stänga ute annan verksamhet.

Rankhusområdet

Rankhusområdet

Pressbild

– Vi planerar för att skapa en och samma anläggning, både för fotbollförbundet, föreningsliv och Upplands-Broborna. Delar kommer dock bli helt exklusiva för fotbollförbundet och deras verksamhet. Det beror på säkerhetsskäl och en rad andra behov som Svenska fotbollförbundet har.

Men ska man uppfatta det här som ett nästa steg i processen med fotbollförbundet? Hur skulle du vilja beskriva det? 

– Jag skulle vilja beskriva det som att ramavtalet är en förutsättning för att komma vidare i arbetet med Svenska fotbollförbundet. Det vill säga att det här markområdet där plangränsen kommer att flyttas, det behöver inkluderas i förstudiearbetet för att vi ska komma vidare. 

Kommunen ska köpa mark

När en detaljplan finns på plats längre fram i processen så kommer Upplands-Bro kommun att köpa mark från Rankhus-bolaget.

– Det fungerar som så att kommunen går in och förvärvar mark för exploatering. Sen avyttras den till den exploatör som kommer att driva utvecklingen på marken. Det är ett sätt för oss att ha rådighet över utvecklingen av marken.

Det rör sig om 450 hektar mark, vilket framgår av ramavtalet.

– Arbetet går väldigt fint med Svenska fotbollförbundet. Vi har ett väldigt bra samarbetsklimat och de är väldigt nöjda och glada med arbetet och med platsen. 

Förbundet har varit inne i flera kommuner och utrett möjligheten till träningsanläggning, är man Upplands-Bro trogen nu eller tittar man på andra platser samtidigt?

– Vi har med en formulering i intentionsavtalet om att man inte ska titta på andra alternativ eller fördjupa samarbeten på andra platser. Den formuleringen har funnits med hela tiden, säger Maria Lundström.

Kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) är fåordig kring det nya ramavtalet men skriver i ett sms till Mitt i: ”Arbetet med att utveckla Kungsängen IP går framåt som det är tänkt. Jag ser fram emot att få berätta mer framöver.”

I nuläget går det inte att säga när en eventuell träningsanläggning kan stå klar. Många steg är kvar på vägen fram till att projektet blir verklighet – om det ens blir i Upplands-Bro.