STORPUBLIK. Runt 7 000 personer hade samlats i Blå parken för att få se Europe inviga ett konstverk till sin ära. "Väsby är kärlek", sa bandet. Och kärleken verkade besvarad!
Foto: Roland Storm
Runt 7 000 personer hade samlats framför scenen i Blå parken i lördags när det var dags för, enligt många, 70-årsjubileets höjdpunkt: hårdrocksbandet Europe – numera ett gäng herrar som närmar sig 60-årsåldern.
Till tonerna av "The Final Countdown" och publikens jubel klev alla fem upp på scenen. Konferencier Josefine Sundström, själv från Väsby, verkade nästan vara i chock.
– Så här många Väsbybor har jag inte sett på en gång sedan Europe hade sitt första gig i Vilundaparken 1983. Själv var jag där och dansade som troll.
Sångaren Joey Tempest, eller Joakim Larsson som han egentligen heter, var överväldigad av uppslutningen.
– Det känns overkligt och fantastiskt att så många kommit hit i dag. Vi har haft otrolig support från Väsbyborna genom åren, ända sedan de röstade fram oss som vinnare i rock-SM 1982.
Vad betyder Väsby för dig i dag?
– Familj, släkt och vänner. Det var här jag växte upp, här finns många härliga minnen.
Och det var allt från Europefans till gamla kompisar, släktingar och Väsbybor som hade samlats för att se de inte längre så pudellockiga hårdrockarna. Joey Tempests snart 90-åriga mamma satt i publiken och John Norums pappa och syster Tone, själv framgångsrik artist, var självklart på plats.
– Jag är väldigt stolt över dem. De har hållit på så länge och ändå förnyat sig. De är fantastiska musiker, sa Tone Norum.
John Norum tyckte det var härligt att vara tillbaka i Väsby.
– Jag växte upp i det där huset, Dragonvägen 56, säger han och pekar på ett av de blå husen.
Basisten John Levén var förundrad över hur mycket som byggts i Väsby och att Vilundaskolan, där han gått, var borta.
– Den var ju ny när vi gick där. Då vet man att det gått några år...
Trummisen Ian Haugland erkände att han växte upp i Märsta, "en håla där inget hände", innan han upptäckte "det förlovade musiklandet Väsby". Keyboardisten Mic Michaeli, som växte upp i Runby, prisade naturen kring Väsby och Joey Tempest tyckte att allt kändes lite overkligt.
– Ett ögonblick springer man omkring på gatorna som en ungdomlig "ligist", nästa ögonblick är man gammal och får ett minnesmärke.
Och det var just invigningen av konstverket till Europes ära, som varit på gång i många år, som var den egentliga anledningen till bandets besök.
Samtidigt som Joey Tempest klippte bandet avtäcktes monumentet, bestående av olika förstorade instrument, i Blå parkens södra del. Och efter cirka 45 minuter – underbart är kort – hastade bandet i väg till soundcheck på Hovet, inför spelningen med Whitesnake samma kväll. Och många av fansen som skulle dit hade fått nys om om "förbesöket" i Väsby.
Stefania Morese hade rest ändå från Turin i Italien, där hon även driver en av bandets fanpages.
– Självklart att jag åkte till Sverige, det är ju mitt favoritband, säger hon med ett stort leende.
70-årsfirandet fortsatte i Blå parken, där bland annat bandet Horizont, Anna Bergendahl och hiphop-artisten Seedy uppträdde. Det var aktivitetstätt runt hela Väsby, som uppträdanden i Järnvägsparken, föreningsmässa i Messingen och prova på sporter i Vilundaparken.
Får se hur kommunen toppar detta till 80-årsfirandet...
Charlotte Arwedsson
"Torsdag klockan fem"
Konstnären Jonas Kjellgren har skapat konstverket ”Torsdag klockan fem” i Blå parken. Med konstverket vill kommunen hylla kreativiteten och hårdrocksbandet Europe som blev världskänt under 1980-talet. Bandmedlemmarna har en stark koppling till Upplands Väsby och även till platsen där konstverket står. Några av dem gick på Vilunda gymnasium vars bibliotek låg precis där parken nu är byggd. Skolan revs 2017 för att ge plats för bostäder och Blå parken.
Skulpturerna föreställer instrument och ljudutrustning i förenklad form, men med detaljer av betydelse. Skulpturerna är i en förstorad skala för att ge en känsla av hur instrumenten upplevs när man är yngre.
Konstverkets titel ”Torsdag klockan fem” signalerar en vardag och allt det arbete som är en förutsättning för skapande. All den tid som läggs ner på att exempelvis skriva material, repetera och öva på sina instrument innan musiken ens når en publik. Och inte minst allt bärande och roddande innan och efter en spelning.
De fyra delarna är tillverkade av formgjuten aluminium som lackerats med metallicfärg i en violett kulör. Scenen är av platsgjuten betong med kanter i rostigt stål. Konstverket är finansierat av HSB Stockholm och Upplands Väsby kommun.
Källa: Upplands Väsby kommun
Det känns overkligt och fantastiskt att så många kommit hit i dag.
STORPUBLIK. Runt 7 000 personer hade samlats i Blå parken för att få se Europe inviga ett konstverk till sin ära. "Väsby är kärlek", sa bandet. Och kärleken verkade besvarad!
Foto: Roland Storm
FANS. Europefansen Jenny Petersson och Tommy Jansson från Täby, Anders Julin, Alingsås, och Pontus Rosberg, Sollefteå var självklart på plats. Så även Christina Nordensjöld LIljegren, John "Jompa" Levéns första lärare i dåvarande Hammarbyskolan.
VÄSBYKÄRLEK. Hårdrocksbandet Europe, med rötter i Väsby, kom till 70-årsfirandet i Blå parken. Konferencier var Josefin Sundström och Oskar Weinmar (M) bistod med sax till bandklippning.
Foto: Charlotte Arwedsson
KONSTVERK. Konstnären Jonas Kjellgren är mannen bakom konstverket till Europes ära. Han är själv musiker i botten och har inspirerats till konstverket av bandets musik.
Foto: Charlotte Arwedsson
FIRAR. Lionel Odish, 7, och Miriam Odish, 8 med mamma Jihan Barkho och grannen Marim Khori, firade att Väsby fyller 70 år. "Jag älskar Pokémon, så jag fick Charizard som ansiktsmålning", sa Lionel.
ÖVERLYCKLIG. Ett av Europes stora fans, Väsbybon Faranak Mokhberi fick oväntat träffa Joey Tempest. "Jag visste inte att de skulle komma hit i dag, det är helt otroligt! Jag växte upp med deras musik när jag bodde i Iran. Jag älskar Europe!"
Foto: Privat
HORIZONT. Linus Kåse, även han musiker, fick en autograf av Horizonts basist Tommy Gällhagen.
Foto: Charlotte Arwedsson
HORIZONT. Tommy Nilsson, sångare i Horizont, när det begav sig på slutet av 1970-talet. På lördagen återförenades de i samband med Väsbys 70-årsjubileum.
Foto: Charlotte Arwedsson