Korsvägen
Nu lanserar Världskulturmuseet en ny basutställning – Existens. Första delen visas i vinter och börjar med en AW på Lucia, 13 december.
Under temat Döden och framtiden kan besökarna låna en hindu för ett samtal om döden och sorg. Eller lyssna på poeten Athena Farrokhzad läser ur sin “dödsbok” Åsnans år.
Bandet Virginia and the Flood står på scen och spelar passande nog musikgenren “ghost folk”.
Är man inte på plats går det bra att ringa upp Bagayo, jägare tillhörande urfolket hadza, eller någon av de andra tillgängliga personerna för ett existentiellt samtal.
Drömmar och kraft
Utställningen pågår fram till hösten 2025 men fokus ändras med tiden. Efter första temat Döden och framtiden tar Framtiden och identitet vid, som övergår i Identitet och drömmar, vidare till Drömmar och kraft, för att avslutas med Kraft, kärlek och död.
Existens vill lyfta livets stora frågor och skillnader och likheter mellan olika kulturer:
”Vi föds och vi dör, det är gemensamt för alla folk, världen över. Vi lever på olika vis, med skilda värderingar och uppfattningar om både livet och vad som händer därefter. Gemensamma verktyg för att hantera exempelvis förlust kan saknas i en kultur men återfinnas i en annan. Olika svar på “de stora frågorna” kan leda till konflikt, men också till nya perspektiv.”
Johan Rödström, producent hoppas att Existens ger nya insikter.
– Min mormor dog för 20 år sedan, jag tänker på henne varje vecka. Finns hon fortfarande? Genom utställningen hoppas jag att besökaren ska förstå något mer om både sig själv och människan.
Portaler till andra världar. Besökaren ges många perspektiv från olika kulturer gällande vad som händer efter döden.
Beatrice Törnros
Portaler till andra världar
I utställningen visas 25 föremål. Två är inlån från Moesgaard Museum: en lerdocka från hadza, Tanzania, och en lejonkista från Ghana.
Många av dessa objekt anses fungera som portaler till andra världar och besökaren ges många perspektiv från olika kulturer gällande vad som händer efter döden.
Lejonkista.
Beatrice Törnros