Riksbankens sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent innebär inte någon jätteförändring för vanliga bolånetagare.
– Om man räknar på hur mycket man som bolånetagare sparar är det knappt 300 kronor per miljon man har i bostadslån, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Men, framhäver Nordenfelt, räntesänkningen ger en viktig psykologisk signal och enligt Nordenfeldt förväntas ”ett pärlband” av sänkningar som kommer påverka bostadsmarknaden.
Riksbanken har själva aviserat att det kan bli tal om två sänkningar till innan året är slut.
”Dyrare här än i resten av landet”
Räntefrågan är extra viktig i Stockholm, enligt Nordenfelt.
– Eftersom bostäder i förhållande till inkomster är dyrare här än i resten av landet. Stockholmare behöver ta högre lån och då blir räntan en större fråga.
Till de som går i tankar att sälja eller köpa en bostad har Johan Nordenfelt ett råd:
– Ett vettigt tips är att inte ta ut segern i förskott och ha marginaler. Om man säljer innan man köper försvinner ju i princip all ekonomisk risk.
Även Carl Bergkvist, chefekonom, på Stockholms Handelskammare framhäver att Riksbankens besked påverkar stockholmarna mer än andra.
Swedbank var en av bankerna som under onsdagen sänkte sin rörliga bolåneränta.
Mostphotos
Storbankerna hakade på direkt
– För de hushåll som har rörliga bolån kommer räntan att komma ner lite, vilket frigör mer pengar i plånboken. Även andra typer av lån kommer att få lägre kostnad. Det medför att det blir mer pengar över till annat.
Och köpstarkare hushåll leder i sin tur till en välkommen injektion i ekonomin för Stockholms företag och näringsidkare. Även näringslivet påverkas direkt av räntesänkningen.
– När företag behöver lägga mindre pengar på räntekostnader kan de lägga mer på övrig verksamhet och inköp, vilket ger ringar på vattnet i hela huvudstadsekonomin.
Storbankerna Nordea, Swedbank, Handelsbanken, SEB och Länsförsäkringar tog rygg på Riksbanken och sänkte sina rörliga bolåneräntor under onsdagen.
– Sannolikt får det genomslag rätt snart för de hushåll som inte bundit sina lån, säger Carl Bergkvist.