Lövhalkan kan ha nått sin topp under den gångna helgen, som blev ovanligt tuff för SL-trafiken.

– Kombinationen av löv, regn och vind under söndagen gjorde att det var extra besvärligt. Spåren på framförallt gröna linjen var otroligt hala, berättar Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Detta ledde till förseningar och inställda avgångar under hela dagen.

– Man körde med reducerad hastighet på alla grenar. Och i några fall på den norra grenen mot Hässelby lyckades tåg inte stanna där de skulle utan tvingades köra förbi stationer, säger Keisu.

Tio procent inställt

Några dagar i förra veckan var så många som tio procent av turerna på gröna linjen inställda på grund av fordonsbrist som orsakats av hala spår.

– Man har jobbat hårt för att komma ikapp och i dag under högtrafik är fyra procent av turerna inställda på grund av att fordon behövt tas ur trafik för svarvning av hjulen, säger Claes Keisu.

Att hjulen behöver svarvas om beror på att de blir platta av att glida på spåren, vilket i sin tur kan ge svåra skador på rälsen.

Är det värsta över nu?

– Vi räknar med att vi har passerat kulmen, i alla fall vad gäller spårhalka orsakad av fallande löv, men osvuret är bäst. Det kan komma väder som innebär bakslag.