– Vaccinationer är viktigt för att skydda sig. Hemtjänsten kan komma hem med virus eller någon man man möter när man är ute, säger Meaza Yared hälskommunikatör på Region Stockholm.
Hon är en av dem som kommit till Medborgarkontoret i Skärholmen för att prata med äldre om covid- och influensavaccin. För här i Skärholmen är det många som tvekar.
– Jag har tagit mot covid tre gånger, det räcker, säger 67-åriga Vårbergsbon Nagib Siaush till Katarina Widgren från Smittskydd Stockholm som just slagit sig ner vid ett bord bredvid honom och Askar Gameel, 72, från Vårberg.
Lägst vaccinationsgrad i länet
Av de äldre i Skärholmen som erbjöds coronavaccin förra säsongen vaccinerade sig endast 42 procent, det är lägst i hela länet, snittet ligger på 64 procent. Även när det gäller influensavaccin låg Skärholmens äldre lågt med 46 procent mot ett snitt i länet på 62. Samtidigt visar Regionens sammanställningar att Skärholmens äldre är betydligt sjukare än den genomsnittliga stockholmaren.
Askar Gameel har tidigare vaccinerat sig när han skulle resa utomlands. Men i år har han inte planerat det. Varken han eller Nagib Siaush tror att det behövs i år och menar att nivåerna är låga.
Men de får genast mothugg av Katarina Widgren.
– Covid är påväg upp nu, så det behövs. Det är därför vi drar i gång vaccinationer, säger hon.
"Hälsan blir sämre när man blir äldre så då behövs vaccin för att undvika allvarlig sjudom", berättar Katarina Widgren från Smittskydd Stockholm för Nagib Siaush, och Askar Gameel.
Anna Rönngren
– Men influensa är inte så farligt. Folk har det var och varannan vecka, men jag brukar inte få det, säger Nagib Siaush.
Även här griper Katarina Widgren in.
– Det stämmer att man bygger upp ett immunförsvar men det är skillnad på att vara 25 år och att vara äldre, hälsan blir sämre när man blir äldre så då behövs vaccin för att undvika allvarlig sjudom, säger hon.
Efter att ha pratat med Katarina Widgren kommer Nagib Siaush, på andra tankar.
– Jag ska vaccinera mig. Mot TBE men också mot covid och influensa. Var kan man få vaccin i Vårberg, säger han.
Meaza Yared, hälskommunikatör,, Srebrenka Dobric, vaccinsamordnare och Katarina Widgren, biträdande Smittskyddsläkare, var några av dem som var på plats för att prata med Skärholmens pensionärer.
Anna Rönngren
Det personliga mötet viktigt för att nå fram
Meaza Yared märker en stor skillnad bland de äldre hon pratar med på Medborgarkontoret.
– Personer uppvuxna i Sverige kan ofta fråga när en viss vaccination börjar, medan det finns grupper från andra delar av världen där man ryggar tillbaka när det kommer till vaccination, säger hon.
Hon tror att det främst handlar om myter och felaktig information om vaccin och för att nå fram krävs rätt metod.
– Kontakten och att man ses öga mot öga det är det som är viktigt. Då kan man berätta att man blir svagare när man är äldre och att det då är lättare att bli sjuk, säger hon.
Enligt Anna Prucha, pressansvarig på Region Stockholm, jobbar de på flera sätt för att öka hälsan bland äldre i Skärholmen. De har bland annat samrådsgrupper tillsammans med Stockholms stad och ger en högre ersättning till vårdcentraler i socioekonomiskt utsatta områden där ohälsan är större. Vårbergs- och Skärholmshälsans vårdcentraler har även fått i uppdrag att jobba hälsofrämjande genom att möta människor där de befinner sig i sin vardag exempelvis i skolor, mataffärer, apotek, simhallar och föreningar.
Vaccinationerna för 65-plussare drar igång den 15 oktober.