David Helldéns torg i Hökarängen behöver en upprustning. Det kom traffikontoret fram till när de gjorde en inventering av stadens torg i fjol, och i december beslöt trafiknämnden att satsa 12 miljoner kronor på projektet, under rubriceringen ”trygghetsåtgärder”.
– Huvudsyftet är att fler ska känna sig välkomna på torget och att det inte ska kännas otryggt. Det ordnas ofta aktiviteter på torget. Man kan säga att vi skapar en arena för det, förklarar Magdalena Möne, landskapsarkitekt på trafikkontoret.
Arbetet tjuvstartade redan i slutet av förra året med nya sittmöbler. Mer ska tillkomma under året.
Ett sittflak ska ge ännu mer plats att vila benen. Under pilträdet centralt på torget blir det plantering med riktad belysning som lyser upp trädets krona.
– Tanken är att grenarna ska bli lite som en lampskärm, säger Magdalena Möne.
David Helldéns torg ska få ett lyft.
Mattias Kamgren
Långnosade bronsdjur i hatt
I hörnet närmast Örbyleden planeras en liten lekhörna med träskärmar föreställande gamla kända Hökisbutiker: en hattaffär och en zoobutik.
Till det kommer två lekskulpturer i brons av konstnären Eva Fornåå, som specialiserat sig på djurfigurer i offentlig miljö.
– En landskapsarkitekt beskrev det som att mina figurer arbetar i det offentliga rummet. Jag tyckte det var en bra beskrivning. De föds i min ateljé och gör olika saker. Vilar på en bänk eller väntar på någon. De är inte som statyer, säger hon.
Vad är det för typ av djur som hamnar i Hökis?
– De är rätt så långnosade. Kanske att de mest påminner om någon sorts mus.
Figurerna blir 60-70 centimeter höga. En av dem kommer att stå som expedit i hattaffären, en annan – iklädd cowboyhatt – ska sitta på en möbel en bit bort.
– Jag vet inte vad de ska heta. Kanske kan någon lokal förskola hitta på namn till dem, föreslår Eva Fornåå.
Upprustningen ska vara klar innan årets slut. Arbetena gör att torget i år inte kommer att ingå i stadens satsning på sommartorg.
En modell av figuren som ska titta ut ur hattaffären på torget. Den riktiga kommer att gjutas i brons, berättar konstnären Eva Fornåå.
Eva Fornåå