Buss 318 kommer körande på den isiga vägen i Färentuna. Men klockan är tio på förmiddagen. Den som vill åka bussen tidigare än så får ta sig upp i ottan.
Pernilla Hugoson bor nära hållplatsen Karlskär. I 15 år har hon åkt buss härifrån till jobbet på Sös, men sedan SL förändrade tidtabellerna går det inte längre.
– Jag känner mig så uppgiven, det försvårar vardagslivet enormt. Egentligen skulle jag behöva byta jobb eller flytta, säger hon.
Den 15 december trädde förändringarna i kraft. Sedan dess går buss 318 inte längre mellan Kungsbergasvängen och Ilända konsum klockan 6–10 samt 14–20. Avgångar från de lokala busslinjerna har flyttats till linjerna 176 och 177, som nu går en gång i kvarten största delen av dagen.
"Linjerna har högt resande i dag och det förväntas öka i och med kommunens planerade bebyggelse längst linjernas sträckning", skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL, i ett mejl.
Lågt resande är motivationen bakom nedskärningen av turer. Enligt SL:s statistik reser mellan 0,1 och 0,9 resenärer på många av avgångarna.
Att antalet påstigande vid Karlskär är få tycker Pernilla Hugoson inte är särskilt konstigt eftersom det bara är den andra hållplatsen på sträckan. Men när hennes tidigare buss var framme vid Brommaplan var den full, varje morgon.
Pekka Pääkkö
Inga justeringar
Mitt i träffade Pernilla Hugoson i maj förra året när de föreslagna förändringarna hade presenterats. Redan då var hon, som inte har något körkort, orolig för hur hon i framtiden skulle ta sig till jobbet.
Innan ändringarna tog hon buss 318 klockan 06.12. Den buss hon nu kan ta för att hinna till jobbet går klockan 05.42. Med nästa buss, som innebär en väntetid vid Färentuna skola i 24 minuter, hinner hon inte.
– För att åka med 318 behöver jag ta mig 2,5 kilometer till Färentuna skola längs vår smala obelysta väg där bilarna kör fort. Att gå eller cykla vintertid är inte ett alternativ så jag får försöka lifta med en granne eller att min man ibland kan skjutsa. Hur gymnasieungdomarna ska ta sig till skolan vet jag inte.
Efter att de nya tidtabellerna trädde i kraft upptäckte SL att Ekerö sommarstad felaktigt drabbats av neddragningar. Det ska lösas på kort sikt och rättas i tidtabellen inom kort. Utöver det finns just nu inga planer på att göra några justeringar.
"Men utgångspunkten är att se till att följa upp de förändringar som vi gör", skriver Natalie Nordenswan.
Det är som att bo i en Kafkaroman.
Ingen medborgardialog gjordes innan förändringarna presenterades, något som Pernilla Hugoson anser borde vara obligatoriskt. I stället vänder sig SL direkt till kommunerna.
– Det är helt omöjligt att få kontakt med dem som är ansvariga för tidtabellen. Det är som att bo i en Kafkaroman, säger hon.
Begärt möte
När kommunen får komma med åsikter om förändringarna har de inte tillgång till tidtabellen. Det gör det är svårt att vara detaljerad i yttrandet, enligt kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S).
Kommunstyrelsens ordförande Hanna Svensson (S) tycker att flera av förändringarna, som ökad turtäthet och vissa nya sträckningar, är bra. ”Men det får inte ske på bekostnad av landsbygdstrafiken.”
Charlotte Rückl/Ekerö kommun
– Det är inte vi som bestämmer men det är våra medborgare som drabbas. Det finns en risk att vi behöver sätta in skolbussar på flera sträckor, det är dyrt och drabbar kommunen.
Mittenstyret har begärt ett möte med ansvariga regionråd. Hanna Svensson hoppas att det finns en chans till förändring av tidtabellerna då neddragningarna inte motiverades av besparingar, utan av lågt resande.
– Vi gör vad vi kan för att få till justeringar snabbt.
Pernilla Hugoson känner sig stressad över att komma tillbaka efter julledigheten.
– Vi har valt att bosätta oss här ute. Men när vi flyttade hit var det oerhört mycket bättre.
Hon tycker det känns hopplöst att fortsätta protestera, men menar att hon och grannarna helt enkelt måste.
– Jag vet inte vad vi ska göra. Jag kanske får ringa SL:s kundtjänst varje dag. Politikerna får gärna komma ut hit och se hur vi har det.