688 avgångar varje vardag försvann när SL skar ner rejält­ på busstrafiken i inner­stan.

En förändring som kan ha slagit hårt mot många äldre på Kungsholmen är omläggningen av buss 54.

Långt att gå

Linjen går inte längre mot city och stannar därmed inte vid Bolinders plan, där staden har flera verksamheter för äldre.

– Det är många som ringer och säger att de inte längre kan ta sig till träfflokalen Baltzar. Det är jättesorgligt, säger Lena Slotte, avdelningschef för äldreomsorgen på Kungsholmen.

– Det är många som ringer och säger att de inte längre kan ta sig till träfflokalen Baltzar och det är jättesorgligt, säger Lena Slotte som är avdelningschef för äldreomsorgen på Kungsholmen.

– Det är många som ringer och säger att de inte längre kan ta sig till träfflokalen Baltzar och det är jättesorgligt, säger Lena Slotte som är avdelningschef för äldreomsorgen på Kungsholmen.

Håkan Flank/Stockholms stad

Lokalen ligger där 54:an brukade stanna. I kvarteret finns även Pilträdets servicehus och Serafens vård- och omsorgsboende.

– Det är en stor knutpunkt för äldreomsorgen på Kungsholmen. Många har någonstans­ på Kungsholmen bytt till buss 54 som stannade precis utanför Pilträdets servicehus.

– De som bor i Hornsbergsstrand har inte så lätt att ta sig hit heller. De får byta buss och det tar lång tid att åka. Vi rekommenderar buss till Stadshuset, Kungsbroplan eller tunnelbanan till Rådhuset, men många tycker det är för långt att gå.

Ingen överraskning

Även föreningen Seniornet, som erbjuder äldre digital utbildning på träffpunkten, har uppgett att det har blivit svårare att få dit besökare.

Att det blivit så här är ingen­ överraskning för stadsdelen som tidigt framförde sin oro.

Tjänstemännen har nu påtalat problemen i sin senaste tertialrapport, men också för politikerna i stadsdelsnämnden i hopp om att de kan kontakta partikollegorna i regionen.

– Vi försöker prata åt alla möjliga håll om vad det här får för konsekvenser.

Hoppas påverka

Stadsdelen ska följa hur besöken på äldreomsorgens verksamheter vid Bolinders plan påverkas framåt. Om försöken att påverka har gett effekt är däremot för tidigt att säga, menar Lena Slotte.

– Jag har inte hört något ännu i alla fall, men jag hoppas att vi ska kunna påverka just den här linjen som gått till verksamheter som är för så många äldre.