Politikerna i Sollentuna har blivit slipade.

I den senaste valrörelsen pratade de mest om intentioner och mål, mindre om konkreta löften där ansvar kan utkrävas och misslyckanden påpekas.

Utöver allmän försiktighet är en förklaring att M, L, C och KD före valet lyfte fram egna frågor som de kunde vara ensamma om när de efter valsegern skulle sätta sig och knåpa ihop en gemensam politisk plattform.

Ett exempel är Kristdemokraterna som före valet slog fast att man vill att alla över 85 år ska garanteras plats på äldreboende.

Då kollegerna i Alliansen inte är med på det tåget är det givetvis skönt att bara ha uttryckt en vilja, och inte avgett ett löfte som hade satt majoritetens samarbete på spel.

– Den politiska plattformen förhandlar vi fram tillsammans och då handlar det mycket om våra prioriteringar, vad vi vill, att ta ut en riktning. Överlag delar vi vision men alla har fått jämka och kompromissa med enskilda frågor, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M).

Politisk plattform

Så vi har tagit en titt på Alliansens politiska plattform för mandatperioden. Den inleds med rubrikerna ”Ansvarsfull ekonomi” och ”Ett tryggt Sollentuna”, de två områden där M, L, C och KD tycks vara som allra mest eniga.

Man prioriterar att ”bibehålla en av Sveriges lägsta skattesatser” och att se till att ha ”en ekonomi i balans”. Här kan vi konstatera att styret lyckats. Kommunskatten är fortsatt låg, sjunde lägst i Sverige, och kommunen gjorde ett plusresultat på 385 miljoner kronor 2023.

Trygghetsfrågan enar brett

När det gäller synen på trygghet är Alliansen, liksom stora delar av oppositionen för övrigt, rörande ense om att det gäller att jobba med fler kameror och ordningsvakter men också med förebyggande åtgärder för att unga inte ska hamna på fel väg.

Ett uttalat och tydligt mål är att ingen del av Sollentuna ska finnas med på polisens lista över utsatta områden.

Detta ska vara uppnått senast 2030 och målet ska beaktas vid alla beslut som tas i kommunen.

Sedan polisens nationella operativa avdelning NOA 2015 började presentera en lista över utsatta områden, geografiskt avgränsade områden med låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället, har både Edsberg och Tureberg varit med.

Men i den senaste uppdateringen, som kom i december i fjol, fanns Edsberg inte längre kvar. En klart lysande fjäder i Alliansens hatt förstås.

Restaurang Hörnet i ena hörnet av Edsbergs centrum har stängt.

Restaurang Hörnet i ena hörnet av Edsbergs centrum har stängt.

Tomas Stark

Det exakta orsakssambandet är svårt att slå fast, men en förbättring märktes snabbt när kameror sattes upp i Edsbergs centrum och kommunens mobila ordningsvakter ökade sin närvaro i slutet av 2021.

"Aldrig för varit så lugnt där"

Sedan dess har flera trygghetsskapande satsningar gjorts, både av kommunen och av Sollentunahem som än så länge är den dominerande hyresvärden. Fritidsgården öppnade i nya lokaler i november i fjol och Edsbergsskolans nya skolgård invigdes så sent som i augusti i år.

– Det har varit ett långsiktigt mål och vi är oerhört glada att Edsberg har tagits bort från polisens lista. Det känns osannolikt att det inte har att göra med de satsningar vi har gjort. Kameror och ordningsvakter, men också ett bra samarbete med Sollentunahem, polisen, Edsbergsskolan, fritidsgården, familjecentralen och företagarna. När jag pratar med handlarna i Edsberg säger de att det aldrig förr har varit så lugnt där, säger Henrik Thunes.

På minuskontot noteras att Tureberg är kvar på listan, och där har utvecklingen till och med gått åt fel håll enligt NOA:s bedömning.

– Vi förväntar oss inte att det ska gå snabbt. Vi tar steg för steg. Vi ger oss inte, säger Henrik Thunes.