Det är inte ovanligt att bygglov i Stockholms stad drar ut på tiden. Faktum är att handläggningen ofta tar längre tid än de tio veckor som lagen säger att det ska ta, något som väckt kritik från både företagare och branschorganisationer.
Inte nog med att du kan behöva vänta längre än du borde för att få bygga en balkong eller altan – du kan också få en faktura som du inte alls ska betala. När handläggningen tar längre än tio veckor ska avgiften reduceras med 20 procent per vecka, och om det drar över fem veckor ska avgiften tas bort helt.
Men trots reglerna skickas det ut fakturor efter beviljat bygglov utan att avdragen gjorts.
15 ärenden
Mark- och miljööverdomstolen har slagit fast att tiden för bygglov ska räknas från den dag ansökan först kommer in, även om det senare görs ändringar i ärendet.
Under 2023 och 2024 har länsstyrelsen tvingats rätta till det här i femton ärenden med koppling till Stockholms stad, där avgifterna inte reducerats korrekt.
I samtliga fall har länsstyrelsen valt att ta bort hela avgiften, med hänvisning till domar från Mark- och miljööverdomstolen. Och det här handlar bara om de ärenden som blivit uppmärksammade efter att de överklagats – så det kan finnas fler fakturor som inte har granskats.
Välkomnar att få det prövat.
Bygglovschefen: "Inte bra"
Mikael Andersson Ståhl, chef för bygglovsavdelningen i Stockholms stad, erkänner att det ibland blir fel. Förra året reducerades avgiften i över 700 ärenden efter att de dragit över tiden. Han skriver i ett mejl att "den mänskliga faktorn" ibland leder till misstag, där avgiften inte sänks när den borde.
"Det tycker vi givetvis inte är bra," skriver han.
Andersson Ståhl påpekar också att det finns oklarheter i rättspraxis, eftersom lagstiftningen är relativt ny. I vissa fall handlar det om att handlingar begärts men inte inkommit i tid, eller när en ansökan om en mindre åtgärd visar sig vara en större ombyggnation än vad man först sa.
Även Boverket har konstaterat att det finns oklarheter avseende hur tiden ska räknas.
"Vi har inte valt att överklaga något av besluten utan välkomnar att få det prövat och avgjort av överinstansen," skriver Mikael Andersson Ståhl.