Fjolårets filmfestival som hölls i Skarpnäcks kulturhus och Bagarmossens Folkets hus kunde blivit den sista. I år får nämligen Södra Sthlm Filmest inget stöd från Region Stockholm.
– Vi funderade på att lägga ned. Men innan sommaren bestämde vi oss för att köra vidare. Vi vill visa att det går att driva en filmfestival i förorten, säger Skarpnäcksbon och projektledaren Svante Tidholm.
"Inför festivalen visas film för hundratals barn i Skarpatorpsskolan. Föreningar håller i samtal med barnen i anslutning till detta", säger Svante Tidholm.
Anders Björklund
I år äger festivalen rum på sex platser i stället för fjolårets två. Bland annat visar festivalen den brittiska rejv-dokumentären "Free Party: A Folk History". Men ni som störts av de nattliga rejven i Nackareservatet – var lugna.
Film och bastu
Visningen sker inte i Nackareservatet med stora högtalare utan på Guldfabriken i Årsta, som är en av de nya platserna. Här blir det dessutom bastubad och häng innan filmen liksom efterföljande samtal med inbjudna musikexperter. Filmen då? Ja, den handlar om inget mindre än världens största olagliga rejv, Castlemorton Common-festivalen 1992, och om 80- och 90-talet rejvkultur.
– Guldfabriken är ett fantastiskt ställe. De ville testa att visa film, säger Svante Tidholm.
Mellan 20 000 och 40 000 personer kom till rejv-festivalen som fick stor uppmärksamhet i brittisk press. På filmfestivalen visas en ny dokumentär om rejvkulturen på 80- och 90-talet.
Alan ‘Tash’ Lodge.
Även Skogskyrkogården är med när festivalen i stället för att begravas får nytt blod. I Uppståndelsekapellet ritat av Sigurd Lewerentz blir det visningar av filmen om den precis nämnda arkitektikonen. Bakom filmen om den medieskygge arkitekten står Skarpnäcksbon Sven Blume som är på plats.
– Han har varit med och styrt upp detta.
Bergmans barnbarn
Med i år är också Biograf Reflexen i Kärrtorp som visar norska Oscarsbidraget Armand. Bakom regin står Ingmar Bergman och Liv Ullmanns barnbarn Halfdan Ullmann Tøndel som vann årets regi-debut i Cannes.
Scen ur Oscarsbidraget Armand som regisserats av Ingmar Bergmans barnbarn.
Armand/pressbild
I Bagarmossens Folkets hus visas Miséria som till stor del baseras på händelser i Bagisuppväxte Sebastian Stakset kriminella ungdom.
– Stakset hörde av sig och ville komma. Ungdomar från Skarpnäcks Framtid håller i samtalet med honom, säger Svante Tidholm.
Filmfestivalen har under sina hittills fyra år börjat göra sig ett namn. Det gör det lättare att locka filmfolk och andra gäster till visningarna, liksom uppenbarligen nya arenor.
Hur har det uteblivna stödet påverkat?
– Alla jobbar ideellt. Tidigare har jag kunnat lägga ett par veckors arbetstid på festivalen. Nu har det blivit helger och kvällar. Festivalen kan heller inte ge någon ersättning till inbjudna gäster. Vi har fått vädja till deras goda vilja.