Hela Sverige bakar-vinnaren Carla von Hofsten bjussar på sina bästa semmeltricks.
Mikael Andersson
20240212112428
20240212133740
2024-02-12
11:24
2024-02-12 13:37
På tisdag beräknas svenska folket trycka i sig sex miljoner semlor. Varför inte impa med egna i år?
Mitt i bjöd in sig på semmelskola hos fikaproffset och Hela Sverige bakar-vinnaren Carla von Hofsten.
För Carla von Hofsten, som före jul vann Hela Sverige bakar, börjar semmelsäsongen den 19 januari.
– Det är min lillebror Hugos födelsedag. Han får alltid semlor i stället för tårta.
Efter det är frysen i "världens minsta kök" – Carla bor på stadiga 19,5 kvadrat i Solnastadsdelen Bergshamra – full av kardemummabullar att fylla inför fettisdagen.
Vilka är dina bästa tricks för en perfekt semla?
– Gröp ur bullen och blanda med riven mandelmassa och en skvätt mjölk. Då blir semlan lite lättare. Och snälla, kan folk sluta övervispa grädden? Den ska vara lös och glansig och man behöver inte ha så mycket.
Semmelgröt, "seffla", semmelwrap och saffranssemla hör till senaste årens fettistrender. Men nja, Carla föredrar originalet.
Semmeltrender till trots, Carla von Hofsten föredrar klassikern. "Den har ju allt: sött, salt, nötigt och mjukt!"
Mikael Andersson
– Jag är nog ganska klassisk av mig när det kommer till just semlan, den har ju lite av allt, sött, salt, nötigt och mjukt. Jag älskar fikatraditioner och allt slags "tantfika", som mazariner och kondisbitar.
"Sex and the city"-inspirerat
Vinsten i Hela Sverige bakar har resulterat i Fikasugen, Carlas bok med bakverk, desserter, tårtor och såklart semlor.
Recept varvat med tips, tv-anekdoter, fikaminnen och en och annan klacksko (!) – ikoniska tv-serien Sex and the City har varit en inspirationskälla, berättar hon.
– Färg och girlpower, jag älskar sånt! Bakverken i boken är nästan som outfits. Smaken är så klart avgörande, men jag tycker ändå att bakning är en konstform. Man äter med ögat och med enkla medel kan man göra ganska trista grejer aptitliga. Ta till exempel rulltårtan. Egentligen ganska beige, men skär man upp den i bitar, lägger upp på fat och spritsar lite fyllning på och toppar med färska blommor så blir det superfint.
Carla von Hofsten vann nyligen Hela Sverige bakar som spelades in på Ulriksdals slott i somras.
TV4 Pressbild
Nu tar vi en semla va. Vad vill du göra sen?
– Ta fram fler recept och inspirera andra. På sommaren hänger vi på västkusten, på en liten ö som heter Lyr. Där drömmer jag om att ha ett sommarkafé med mamma.
Vett och semmeletikett med Carla
Semlor året runt NEJ
Äta locket först JA
Sötad grädde JA
Hetvägg NEJ
Köpemandelmassa JA
Mitt i
Bygg bästa semlan
Gröp ur bullen.
Mikael Andersson
Blanda inkråm med riven mandelmassa och mjölk.
Mikael Andersson
Vispa grädden löst.
Mikael Andersson
Tada!
Mikael Andersson
Mitt i
Semlor, 20 st
Degen:
150 g smör
5 dl mjölk (3 %)
50 g jäst
1 dl (140 g) ljus sirap
900 g (ca 14 dl) vetemjöl special
1 msk kardemummakärnor
1/2 tsk salt
1 ägg till pensling
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och känn med fingret så att degvätskan är ljummen. Är den för varm måste du låta den svalna. För saffransbullar, tillsätt saffranet i degvätskan.
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap samt degvätska och blanda noga.
3. Häll i mjölet och kardemumman och knåda degen 10 minuter i köksmaskin eller 15 minuter för hand tills den släpper från kanterna. Den ska vara smidig och glansig. Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 5 minuter.
4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. Vispa upp ägget och låt stå i rumstemperatur.
6. Ta upp degen och dela den i 20 delar. Rulla varje del till en boll och lägg med minst 5 cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 1 timme.
7. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget och pensla bullarna med äggvispet.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 11 minuter, eller tills de är gyllenbruna. Lägg de färdiga bullarna på ett galler för att svalna. Frys in de bullar du inte tänkt äta direkt.
Fyllning:
Inkråmet från bullarna
150 g sötmandlar
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
ca 1/2 dl mjölk
1/2 tsk flingsalt
Montering:
3 dl vispgrädde
1/2 dl florsocker
1. Skär ett lock på varje bulle, gröp ur och spara inkråmet. 2. Hacka mandeln och rosta den på medelhög värme i en torr stekpanna under konstant omrörning tills den är gyllene. Låt svalna.
3. Riv mandelmassan. Blanda inkråmet med mandelmassa, rostade mandlar, vaniljsocker, mjölk och flingsalt. Använd elvispens degkrokar så går det snabbt. Blir fyllningen för fast, tillsätt lite mer mjölk.
4. Vispa grädden lätt
5. Fördela fyllningen i bullarna och toppa med grädde. Lägg på locken och sikta över florsocker med en tesil.
Ur Fikasugen
Pallar du inte göra egna? Här äter man stans bästa, enligt Carla: