Skådespelaren Max von Sydow invigde Bio Forellen för 60 år sedan i det som då var Forellskolans aula på dagarna och biograf på kvällarna. Tyresö växte snabbt, Forellskolan var nybyggd men ängarna utanför hade inte ännu trängts undan av bebyggelse.
– Barnfilmsklubben här var då den största i Sverige. Det var så stora barnkullar, säger Maria Aro som är biografvärd och styrelsemedlem.
Men tio efter starten var publikunderlaget sämre och riksorganisationen som hade drivit biografen ville dra sig ut.
Men Tyresöborna Lars-Åke Jonsson och Per-Olov Wredlund bestämde sig för att rädda biografen och Tyresö filmförening föddes 1974.
– Min pappa Lars-Åke var född söderkis och sprang på matiné varenda helg, oavsett om han hade sett filmen en, två eller tre gånger tidigare. Han hade ett stort stort filmintresse, säger Maria Aro.
Bio Forellens första film visades 1964 då Forellskolan var nybyggd. Tio år senare tog Tyresö filmförening över.
Peter Myhr, Tyresöarkivet
Engagerad i över 40 år
I 44 år var hennes pappa engagerad i föreningen. Heltidsjobb på dagarna och maskinist på kvällarna. Maria Aro är snart uppe i lika många år.
– Vi fyller en viktig funktion tror jag. Det är en av våra styrkor. Vi har en bra dialog med våra besökare, de blir sedda här och det blir personligt till skillnad mot en kedja, säger Maria Aro.
Lars-Åke Jonsson var en av dem som räddade biografen. Han var engagerad i föreningen i 44 år.
Privat
Föreningens ordförande Maria Mellin fyller i:
– Man märker att biografen är en socialt viktig träffpunkt. Det gör att det är väldigt roligt. Man får mycket positiv energi och uppskattning.
Hon ser en styrka i att föreningen inte har något vinstintresse.
– Vi är glada och nöjda om vi kan hålla så låga priser som vi gör. Ryggraden är att vi försöker vara nyfikna och utveckla bioupplevelsen och ha ett så brett utbud som möjligt.
Lockar yngre publik
De blickar tillbaka på de 50 åren som gått och uppförsbackar som kommit med VHS, streaming och pandemin.
– Under pandemin var det väldigt tuffa och kännbara år men vi hittade en väg att ta oss igenom det. Vi valde att ha biografen öppen så mycket som möjligt och det åt av våra pengar vilket vi fortfarande jobbar med att ta igen, säger Maria Mellin.
– Men på årsbasis är vi på väg upp mot besökssiffror som var före pandemin, säger Maria Aro.
– Vi ser en föryngring och en förnyelse av våra biobesökare. Vi har nu en bredare besöksgrupp sett till ålder än för sex sju år sedan, säger Maria Mellin.
Scenen utanför biografen användes förr flitigt.
Peter Myhr, Tyresöarkivet
Bjuder på tre gratisfilmer
Sina 50 år firar föreningen med att bjuda på gratis filmvisningar söndagen 27 oktober.
– Det blir en film för de allra minsta, en familjefilm och en kvällsfilm som är barntillåten. Det enda vi är lite oroliga för att vi bara har våra 250 platser, så vi kan inte bjuda hela Tyresö, säger Maria Mellin.
De enas om att jubilaren är vid god vigör och hyser hopp om framtiden.
– 50-åringen har blivit modigare än vad både 30- och 40-åringen var och vågar prova nytt, säger Maria Aro.
I maskinrummet finns de två stora projektorerna kvar som innan digitaliseringen turades om att spela upp filmrullarna.
Sandra Samppala
På 70-talet började filmföreningen driva biografen.
Per Sjöberg, Tyresöarkivet