Antalet trafikolyckor med älgar har ökat kraftigt i Vallentuna i år. Efter att vi gått in på årets tionde månad har antalet dubblats från förra året enligt siffror från Nationella Viltolycksrådet. Detta trots att högsäsongen för olyckor bara har börjat.

"De blir blinda"

En anledning till att det är högsäsong för viltolyckorna är älgjakten, som började för tre veckor sedan. Då rör sig fler människor i skogen och älgarna kan känna sig hotade. Det är även brunstsäsong.

– Det är tjurarna som ska leta rätt på alla damerna som finns, och då rör de på sig väldigt mycket. Då blir de lite blinda också, de ser inte farorna, utan de ser bara henne liksom, säger Jimmy Gustafsson, samordnare för eftersöksjägarna i Vallentuna.

Hittills i år har åtta älgkrockar rapporterats Vallentuna. Fyra älgar har dött eller behövt avlivas i samband med krocken. Antalet krockar första veckan i oktober var fyra enligt Jimmy Gustavsson – lika många som hela förra året. Tre av dem var på samma plats, vid en viltövergång på Väsbyvägen.

– Det är där skogen är som tätast. När du åker bil så åker du förbi fält och åkrar och plötsligt känner du att du har skog på båda sidor, det är ett typiskt sånt ställe, säger han.

Livsfarlig krock

Älgkrockar är mycket sällsynta jämfört med rådjur, som uppgår till 106 krockar i Vallentuna hitills i år. Men de är mycket farligare för människorna.

– Det kan ofta sluta med dödsolyckor eftersom älgen är såpass tung och oftast åker rätt in i vindrutan på bilen, säger Jimmy Gustafsson.

Kenneth Vågeteg är viltvårdare på Vallentuna kommun. Han tar emot anmälningar till kommunen från folk som sett älgar. Han menar att det är fler älgar rör sig i tätområdena så här års.

– Äpplen tycker de är gott. Hittar de ett äppelträd med mycket fallfrukt så brukar de kunna uppehålla sig där.