Antalet personer på Kungsholmen som får ekonomiskt bistånd är lågt jämfört med staden i stort. Men de är ändå fler än tidigare och framför allt är de fler än årets prognoser visade.
– Det är framför allt bland arbetslösa som det ökar, säger Anna Hamlin, avdelningschef vid socialtjänstavdelningen.
Flest ensamstående män
I juli var det 174 hushåll som fick ekonomiskt bistånd, i en stadsdel med 70 000 invånare. När staden planerade för 2024 räknade man med 138 hushåll med ekonomiskt bistånd på Kungsholmen.
Underskottet för stadsdelens "enhet för ekonomiskt bistånd och arbete" ser nu därför ut att hamna på 5,8 miljoner kronor. Främst är det ensamstående män utan barn som får bistånd i stadsdelen, men där finns även barnfamiljer.
Tas från äldre och förskola
För att balansera upp underskottet tas nu fyra miljoner kronor från äldreomsorg och förskola.
– Men vi tittar också vad underskottet kan bero på, säger Anna Hamlin.
Förutom att arbetsmarknaden har blivit sämre har även medelbidraget höjts, bland annat eftersom riksnormen för försörjningsstöd höjts med 8,7 procent i år.
Inte första året
Men det här är inte första året som biståndsenheten går minus, så har det sett ut i flera år. Därför ska nu ett externt konsultföretag se över varför fler än planerat får bidrag i stadsdelen.
Barn och ungdomsverksamheten på Kungsholmen prognostiserar i sin tur ett underskott på tre miljoner kronor. Här syns ses en ökning av kostnader eftersom behovet av placeringar av barn och unga har ökat det senaste året.
Under januari–augusti har 36 barn och ungdomar (0-20 år) på Kungsholmen någon gång varit placerade i dygnet runt-vård. Kostnaden för denna vård har under perioden uppgått till 15,4 miljoner kronor.
– Antalet placerade har till viss del ökat, men framför allt har kostnaderna ökat eftersom det har varit mer komplicerade ärenden. Men vi ser att ärendena minskar jämfört med i våras och att de kommer fortsätta minska, säger Anna Hamlin.