38 miljoner kronor.

Så stort är det prognostiserade underskottet för avdelningen barn och ungdom i Enskede-Årsta-Vantör 2024..

Prognosen kan behöva justeras med ett ännu större underskott kommande månader, står det i delårsrapporten.

Bakom siffrorna döljer sig många och komplexa omhändertaganden och ett ökat antal placeringar på främst HVB-hem och stödboenden. I snitt ökade vårddygnen på HVB-hem per månad med 144 procent i år jämfört med i fjol.

Jeanette Holmqvist, avdelningschef för social omsorg, barn och unga i Enskede-Årsta-Vantör, understryker att det handlar om en prognos. Väldigt många av placeringarna är kopplade till kriminalitet, säger hon.

– Vi har bland annat haft flera placeringar som inte har kunnat avslutas som vi hoppats, säger Jeanette Holmqvist.

Prognosen är att HVB-hemsplaceringarna kommer att kosta stadsdelen 32 miljoner kronor i år, vilket är 21 miljoner mer än förra året.

Komplexa ärenden

De höga kostnaderna beror inte bara på ett ökat antal placeringar, utan också på omplaceringar vid komplexa ärenden och placeringar på orter utanför länet där ramavtal saknas, främst vid tyngre kriminalitet.

– Ibland kan det handla om att en ungdom inte ska vara placerad i närheten av Stockholm, och då kan vi bli tvungna att välja ett dyrare placeringsalternativ, säger Jeanette Holmqvist.

Ökningen av antalet LVU-omhändertaganden förklaras även av Trefas, det samarbete som Enskede-Årsta-Vantör inledde med kriminalvården och polisen 2021.

Det startade som ett svar på det ökade skjutvapenvåldet. Syftet är att identifiera unga i riskzonen för kriminalitet, och stoppa dem från att begå brott eller själva bli utsatta.

Man ska se de ökade placeringarna som ett kvitto på att det förebyggande arbetet fungerar, enligt stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama (V).

– Vi agerar tidigt för att få bort ungdomar som hamnat snett från kriminella miljöer. Vi gör ett otroligt bra jobb, vår stadsdel är tryggare och polisen är nöjd – men det kostar. Dock ska man tänka på att det skulle innebära ännu större samhällskostnader om vi inte gjorde det vi gör, säger Hassan Jama (V).

Slussar vidare

Sis-placeringar är dyrast, men just nu har stadsdelen enbart två sådana. Prognosen är att de kommer att fortsätta vara på en låg nivå.

– När det är möjligt försöker vi slussa vidare ärenden från Sis till andra placeringsformer, säger Jeanette Holmqvist.

För att minska vårdkostnaderna jobbar förvaltningen till exempel med olika metoder för att nå ungdomar i "förstadiet" till kriminalitet. Bland annat mot rekrytering av unga till kriminella kretsar, i samarbete med Skarpnäcks stadsdel och polisen.

Hassan Jama (V) säger att stadsdelen kommer att behöva centrala medel för att täcka upp underskottet.

– Det finns inte så mycket pengar att hämta från andra enheter, tyvärr, och majoriteten kommer inte att skära ner på välfärden, säger Hassan Jama (V).