Färre försäljningar och fallande priser har präglat bostadsmarknaden under ett par år.

Men nu tycks molnen lätta lite. I Täby har fler bostäder sålts den här sommaren jämfört med förra, visar siffror från Mäklarstatistik.

– Direkt efter pandemin hade vi ett tapp i antal gjorda affärer på 30 procent och det är otroligt mycket. Nu är vi mer tillbaka till ett normalläge, säger mäklare Sebastian Wallster som varit verksam i branschen i nästan 20 år.

Sålde huset i Danderyd

På balkongen i det nybyggda huset RN3 i Roslags Näsby sitter Ulrika Gunnarsson och hennes son David Johansson och äter lunch intill huset pågår by. De flyttade in i våras och efter att ha sålt huset i Enebyberg.

– Vi hamnade lite här av en slump, vi har vänner som rekommenderade huset. Men det känns jättebra, säger hon.

Få vill köpa först

I mitten av 2022 tog marknaden ett rejält kliv nedåt och om man tittar på marknaden generellt har det varit en stor brist på objekt till salu.

– Många kanske inte behöver flytta, men vill gärna göra det men de har inte vågat sälja, säger Sebastian.

Trenden har varit att majoriteten vill sälja först och köpa sedan. Något han menar håller i sig, men inte i samma utsträckning som tidigare.

Ulrika sålde först att sedan bo i sonens lägenhet under tiden de letade efter en ny bostad.

– Vi ville veta hur mycket pengar vi hade att röra oss med. Sedan var det skönt att vi hittade den här lägenheten så vi inte blev tvungna att köpa något i stress, säger hon.

Mäklaren ser allt fler personer på visningar. – Det är avsevärt fler som är ute och sonderar terrängen säger mäklaren Sebastian Wallster.

Mäklaren ser allt fler personer på visningar. – Det är avsevärt fler som är ute och sonderar terrängen säger mäklaren Sebastian Wallster.

Maria Svensson

Fler på visningarna

Lägenhetspriserna har det senaste året stigit i Täby. Tittar man på juni månad 2023 jämfört med i dag så har kvadratmeterpriset på lägenheter gått upp från 46 576 till 48 835 kronor. 

På de senaste 12 månaderna har prisutvecklingen varit plus 4,9 procent i kommunen. 

Om man jämför med för ett år sedan är det även en stor skillnad på antal personer på visningar.

– Det är avsevärt många fler som är ute och sonderar terrängen. Jag förutsätter att de är ute och tittar nu för att kanske vara köpare om några månader.

Fler går på visningar och nyproduktionen går bättre än förväntade i Täby. Ulrika valde att sälja före hon köpte, här med sonen David på balkongen i nya lägenheten.

Fler går på visningar och nyproduktionen går bättre än förväntade i Täby. Ulrika valde att sälja före hon köpte, här med sonen David på balkongen i nya lägenheten.

Maria Svensson

Nyproduktionen har fyllt ett hål

I Roslags Näsby och i Täby park är det fullt av nyproduktion. Enligt en rapport från SBAB tar nybyggda lägenheter dubbelt så lång tid att sälja jämfört med för ett par år sedan.

Men mäklaren Sebastian Wallster menar att försäljningen av nyproduktionen i Täby har går bättre än förväntat det senaste året.

Skanska menar att det även är ett stort intresse för nyproduktionen i Täby Park.

– Det är fortfarande en avvaktande marknad men det vi har byggt i kommunen har sålts slut och nyligen startade vi ett nytt bostadsprojekt i Täby, säger Olle Rundgren, Media Relations Manager, Skanska.

Fler bryr sig om månadskostnaden jämfört med priset på lägenheten Sebastian Wallster.

– I Täby finns större byggaktörer som har möjligheten att erbjuda en trygghet på ett helt annat sätt, så som räntegaranti, med löfte om samma avgift i ett antal år till exempel, säger han.

Roslags Näsby är ett område där mycket nyproduktion har byggts de senaste åren. De fina och större lägenheterna är poppis bland tidigare villaägare.

Roslags Näsby är ett område där mycket nyproduktion har byggts de senaste åren. De fina och större lägenheterna är poppis bland tidigare villaägare.

Maria Svensson

Andra köpare hittar till lägenheterna

Nyproduktionen har fyllt ett viktigt hål i Täbymarknaden, då den har lockat andra köpare än tidigare, berättar han.

Han lyfter RN3-projektet i Roslags Näsby som Stadsvillan utvecklat. Intresset har varit stort.

– Nu ser jag att vi får villakunderna att bo kvar i Täby. Till skillnad från för tio år sedan då de som sålde villor flyttade till stan.

Från nattsvart till lite positiv

Men han tror på en begränsad effekt av Riksbankens besked om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter i augusti.

– Fjorton sekunder efter att Riksbanken tillkännagav sitt räntesänkningsbesked gick säljarens förväntningar upp. Men skillnaden med den här räntesänkningen är inte så stor, om man har lån på fem miljoner blir det 728 kronor mindre per månad, säger han.

Han säger dock att det har höjt humöret lite grann och de som suttit stilla i båten kanske väljer att komma ut på marknaden.

– Från att man upplevt marknaden som nattsvart så är man lite mer positiv, säger han.

– Men med flera räntesänkningar över tid så talar mycket att vi kommer se en ökning på bostadspriserna.