”Härligt härligt, men farligt farligt…” Till tonerna av Björn Skifs värmer deltagarna i årets Veteranlopp upp. Snart är det dags för start. Ulla Lillqvist och Jan Anders Lillqvist har precis hämtat ut sina nummerlappar. De är båda 65 och är med i loppet för allra första gången.

– Det är kul att det anordnas. När man blir pensionär måste man se vad man kan göra och vad som anordnas, säger Ulla Lillqvist.

Jan Anders Lillqvist och Ulla Lillqvist är nyblivna pensionärer och deltar i Veteranloppet för första gången.

Jan Anders Lillqvist och Ulla Lillqvist är nyblivna pensionärer och deltar i Veteranloppet för första gången.

Anna Rönngren

10-årsjubilerande Veteranloppet är starten på årets Seniordagar i Skärholmen och efter invigningstal av äldreomsorgschefen, stadsdelsdirektören och stadsdelsnämndens ordförande så är loppet i gång. 

En efter en kommer deltagarna, några springer, andra promenerar och flera går med rollatorer. Tanken med loppet, som är 1,5 kilometer, är att alla ska kunna vara med.

– Vi ville visa att ingenting är omöjligt. Vi kanske inte kan springa Skärholmsloppet men vi kan vara med i vårt eget lopp. Det är jätteviktigt att man rör på sig men det handlar också om samvaron och att träffas, säger Elsa Fogelberg, 89, som startade Veteranloppet för tio år sedan.

Aina Eriksson lämnar in sin ask till Andreas Thorstensson som håller i antikrundan.

Aina Eriksson lämnar in sin ask till Andreas Thorstensson som håller i antikrundan.

Anna Rönngren

"Roligt att se om den är värd något"

På eftermiddagen är det dags för Skärholmens egen antikrunda med äldreomsorgschefen Andreas Thorstensson. På ett bord i hubben vid Medborgarkontoret lämnar seniorer in saker som de vill få värderade. Här finns bland annat en staty, silverkannor, smycken och porslinsföremål.

 Aina Eriksson, 83, lämnar in en ask i flätad metall.

– Jag såg en liknande skål på en auktion på Bukowskis för några år sedan, den var gjord med samma teknik och värderades till drygt 16 000 kronor. Jag tror inte den här är lika värdefull, för den var större, men det vore rolig att se om den är värd några hundra eller om man ska sälja den för 20 kronor på loppis, säger hon.

"Jag tycker inte att man ska spara saker för att de är värda mycket pengar utan för att man tycker om dem" säger Andreas Thorstensson.

"Jag tycker inte att man ska spara saker för att de är värda mycket pengar utan för att man tycker om dem" säger Andreas Thorstensson.

Anna Rönngren

När publiken bänkat sig sätter Andreas Thorstensson i gång. Han berättar om föremålens historier, under vilken period eller plats som saker har tillverkats och använts och om sakers värde.

– Jag tycker inte att man ska spara saker för att de är värda mycket pengar utan för att man tycker om dem. Om värdet är pengar så sälj det och köp något som du tycker om i stället, säger han. 

Seniordagarna i Skärholmen pågick under tre dagar. Då fick områdets pensionärer även prova på aktiviteter som afrodans, gå-fotboll, karate och pingis. De fick också lära sig mer om teknik, äta sju sorters kakor och dricka bubbel. De fick också information om vilken hjälp och stöd eller gemenskap man som senior kan få via stadsdelen eller olika föreningar. 

– Tanken är att skapa social samvaro, men även att öka känslan av trygghet och gemenskap för gruppen 65-plus. Vi vill även lyfta fram olika samhällsaktörer som samverkar för att gruppen ska känna sig inkluderade och trygga, säger Yaowapa Karlsson, äldrefältare i Skärholmen.

En viktig del är också att arbeta förebyggande genom prova-på-träningarna men också genom en dietist som tipsade om hur de kunde äta både gott och hälsosamt.