Skolverkets riktmärke för storlek på barngrupper i förskolan är 6–12 barn per grupp för åldern 1–3 år och 9-15 barn för åldrarna 4-5 år. Men drygt hälften av landets barngrupper är större än så visar nu ny statistik från Skolverket.

Och både Botkyrka och Salem är nästan sämst i klassen. 76 procent av Botkyrkas 145 åldersindelade barngrupper för stora. Salem är ännu sämre, till och med sämst i länet. Här är 87 procent av de 23 barngrupperna för stora.

Nu kräver facket Sveriges lärare att regeringen lagstiftar om barngruppernas storlek, eftersom man menar att stora grupper leder till ökad stress för barn och personal och till sämre undervisning och omsorg. Man ser även ett problem med de stora regionala skillnaderna.

– Det ska inte spela någon roll var i landet du bor, förskolans viktiga del i barns utveckling och tidiga lärande ska tillgodoses överallt. Därför behöver staten gå in och reglera gruppstorlekar, personaltäthet och förskollärartäthet, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges lärare i ett uttalande.

Osäkert i Botkyrka

Att minska barngrupperna till Skolverkets rekommenderade storlekar är en av flera punkter som politikerna i Botkyrkas utbildningsnämnd ser som något som skulle kunna bli bättre. Men om det kommer att skjuts till pengar för att det ska bli verklighet när budgeten för 2025 läggs är desto oklarare, menar Willy Viitala (M), ordförande i nämnden.

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Willy Viitala (M), ordförande i utbildningsnämnden i Botkyrka.

Emilia Öije Bergqvist

– Det får vi landa i efter diskussion med de andra nämndordförandena. Det är för tidigt att sia om hur det blir – den här frågan har inte lyfts på den nivån än, säger han.

Hur går mindre barngrupper ihop med att man nyligen beslutade att stänga två förskolor?

– Jag tycker inte att de här två frågorna hänger ihop med varandra. Om vi har ett vikande elevunderlag på förskolan så behöver vi se över lokalsituationen och för att kunna optimera elevantalet på förskolorna för vad de är dimensionerade för.

Rektorns beslut i Salem

I Salem är det okej att barngrupperna är lite större än Skolverkets rekommendation anser Marin Lange (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Verksamheten är mer komplex än vad siffrorna visar, resonerar han.

Martin Lange (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Salem.

Martin Lange (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Salem.

Privat

– Man kan dela upp barngrupperna mellan pedagogerna, och så vet jag att man arbetar i dag, säger han.

Men ytterst är det rektorns ansvar att lägga upp verksamheten. Både när det gäller storleken på barngrupper och hur många pedagoger som arbetar på förskolorna, menar Martin Lange.

– Vi som huvudman resonerar att rektorn ska få ha mandat att bemanna sin förskola på ett bra och utvecklande sätt. Men också för att få förskolorna så effektiva och anpassade till behoven som finns. Där har vi stort förtroende för dem.