”Som en blixt från klar himmel”. Så beskriver Anders Nilsson, pappa till en av de fyra drabbade, beskedet som kom i ett mejl från kommunen i slutet av sommaren.
Sonen och de tre andra männen, som i dag är mellan 40 och 45 år, har bott hela sina vuxna liv på gruppboendet i villaområdet i Rotebro.
Men nu har AB Solom som driver det sagt upp avtalet med kommunen efter flera år av ekonomiskt minusreultat. Det är dock inte mot Solom som föräldrarna riktar sin besvikelse.
– Kommunens ersättning är för liten. På Vetevägen är det väldigt stora omsorgsbehov och höga krav på bemanning, säger Björn Isaksson, pappa till en av männen.
"En tvångsförflyttning"
Tre av fyra föräldrapar har stämt träff i Sollentuna centrum.
Föräldraparen Björn Isaksson och Ingegerd Isaksson, Micke Linefjell och Lisa Linefjell, och Elisabeth Nilsson och Anders Nilsson har träffats för att prata om situationen för sönerna då Vetevägens gruppboende stängs vid årsskiftet.
Tomas Stark
De är både upprörda över kommunens hantering och oroliga över sina söners framtid. De har bott på gruppboendet sedan de öppnade 2003.
– De behöver tryggheten, med rutiner och upparbetad personal, säger Micke Linefjell.
Avtalet löper ut den 31 december. Innan dess måste alla ha lämnat gruppboendet.
– De rycker undan mattan för samhällets svagaste grupp, den allra sköraste. Det är en tvångsförflyttning, och de har ingen möjlighet att själva förstå vad som händer, säger Ingegerd Isaksson.
Nytt boende
Nya platser har erbjudits på ett nybyggt boende med sex platser i Töjnan. Det ska drivas av Frösunda Omsorg som vann upphandlingen.
– Men det är ursprungligen tänkt som ett boende för en annan målgrupp med helt andra behov, säger Anders Nilsson.
Enligt föräldrarna har varken kommunen eller Frösunda förstått vidden av deras söners omsorgsbehov. De hoppas att beslutet ska omprövas. Problemet är att det inte finns något beslut då frågan bara har hanterats på tjänstemannanivå.
Nej till nämndbeslut
På vård- och omsorgsnämndens senaste möte ville oppositionen (S, V och MP) lyfta frågan till beslut. Man ville att risk- och konsekvensanalyser för de boende skulle tas fram och att man skulle ge vård- och omsorgskontoret i uppdrag att säkerställa fortsatt drift av Vetevägen i AB Soloms regi.
– Vi anser att ett nytt avtal ska tecknas, ett som täcker Soloms kostnader för att driva Vetevägen. Det är en självklarhet att en del boende inom LSS har stora behov. Då måste kommunen betala för det, inte smita undan, säger Maria Wånggren Sallah (V).
Men majoriteten sa nej.
– Jag har stor förståelse för att förändringar väcker oro, men individbeslut tas inte i nämnden. Det är inte möjligt att höja ersättningen till en utförare utan att göra det till alla. Då hade vi behövt prioritera bort andra saker, eller äska om att höja vår budget rejält, säger nämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L).
Hur ska Frösunda kunna få gruppboendet att gå runt utan att ha lägre bemanning än den Solom hade?
– Jämfört med andra företag kan Solom ha svårt att få ihop ekonomin eftersom de som kommunägt bolag är begränsade till att verka i Sollentuna. Större företag kan ha någon verksamhet som går bättre och så kan någon annan gå sämre.
Inget kommersiellt bolag vill väl driva en verksamhet som går back?
– Inte på lång sikt men det kan vara viktigt att etablera sig för att i förlängningen kunna få fler uppdrag.
En sak som ytterligare oroar föräldrarna är att just Frösunda Omsorg ska driva boendet i Töjnan. Bolaget sparkades ut från Sollentuna 2017 efter att för låg bemanning och andra brister uppdagats på tre LSS-boenden i kommunen.
Enligt Malin Lindgren, Frösunda Omsorgs regionchef Stockholm Norr, finns dock inga skäl till oro.
– Vi är en helt annan organisation i dag, med en helt ny ledning, och vi har ett jättebra samarbete med Sollentuna kommun, säger hon.
Anna-Lena Johansson instämmer.
– Företaget har stöpts om och är helt annorlunda nu. De har kvalificerat sig och uppfyllt alla krav vi har, exempelvis bemanning med specialkompetens. Dessutom har vi mycket bättre och mer systematiska uppföljningar i dag än för sju år sedan.