Enorm kritik riktades mot SL efter den senaste justeringen av tidtabellen för bussarna på Mälaröarna. Bland annat fick flera Färentunabor 2,5 kilometer till bussen och barnen på Adelsö kommer en timme tidigt, eller tio minuter för sent, till skolan.
Även på Ekerö har förändringarna ställt till det. Bland annat måste Natanael Weideskog åka epa för att komma till skolan då hans buss, 309:an, inte längre går till dit han bor på morgonen.
I februari hade Mittenstyret ett möte med flera regionråd, bland annat trafikregionrådet Anton Fendert (MP). Under mötet framkom att det blivit fel i uppdraget som givits från politiken till trafikförvaltningen, och regionråden skulle undersöka vad som skulle kunna åtgärdas på kort och lång sikt.
Nu har SL kommit med förslag på förändringar i trafiken till tidtabellen som träder i kraft i december 2025. Förslaget innehåller tillagda turer på flera linjer. Bland annat kan buss 304 få sju nya turer och buss 311 kan få tre till kvällsturer på vardagar.
Det som dock lyste med sin frånvaro är de turer som togs bort för vissa stationer på ett antal linjer, bland annat på Färingsö.
– Vi blir förvånade över att man över huvud taget inte har lyssnat på vad kommunen och våra medborgare har fört fram. Det är ingen förbättring alls och vi undrar varför man gjort den här totala trafikdräneringen av Ekerös landsbygd, säger Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Hanna Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö.
Charlotte Rückl/Ekerö kommun
Uppstått negativa konsekvenser
Enligt Elin Lindström, presskommunikatör på trafikförvaltningen, var förändringarna för 2025 väl förankrade hos Ekerö kommun och förvaltningen hade en bra dialog med Ekerös tjänstemän.
Enligt Hanna Svensson stämmer inte det.
– Det är, ärligt talat, inte sant. Vi fick tillgång till tidtabellerna två veckor innan de trädde i kraft, i förslaget som kom under våren framgick inte att trafiken på landsbygden skulle dräneras.
Planeringen med trafikförändringarna börjar innan den tidigare tidtabellen har trätt i kraft.
”Det betyder alltså att vi inte har kännedom om alla synpunkter och effekter av de senaste trafikförändringarna när vi planerar nästa års tidtabeller”, skriver Elin Lindström i ett mejl.
Det har aldrig varit ett så utbrett missnöje hos medborgarna som efter förändringen förra året.
Och det är inte osannolikt att det kan bli fler mindre justeringar under året.
Elin Lindström, presskommunikatör på trafikförvaltningen i Region Stockholm.
Gustav Kaiser
I förra årets tidtabell fick framför allt linje 176 och 177 ökad trafik, resurser som kunde genomföras genom att korta vissa linjer och dra ner turtätheten på andra. Elin Lindström menar att förändringarna har gett de allra flesta Ekeröborna ett större trafikutbud än tidigare.
”Men det har på vissa platser uppstått negativa konsekvenser av förändringarna som vi inte hade förutsett.”
Dynamisk trafik som lösning
Hanna Svensson berättar att nästa steg är att ha ett möte med trafikförvaltningen. Hon väljer att tro att det är ett missförstånd och att den mänskliga faktorn ligger bakom, och att det går att rätta till.
För att kunna ha tätare turer på linje 176 och 177 kortades flera turer på buss 318. Flera stationer trafikeras då inte morgontid.
Malin Lövkvist
– Det har aldrig varit ett så utbrett missnöje hos medborgarna som efter förändringen förra året. De får ta och lyssna på vad kommunen och medborgarna säger.
Vissa justeringar har gjorts under året. Linje 308 går med 40-minuterstrafik från Alléplan efter ett missförstånd efter tidtabellsskiftet och buss 317 avgår nu från Björkvik klockan 06.25 i stället för från Ilända konsum.
”Och det är inte osannolikt att det kan bli fler mindre justeringar under året”, skriver Elin Lindström.
Enligt trafikregionrådet Anton Fendert (MP) hålls löpande avstämningar med förvaltningen.
Anton Fendert (MP), trafikregionråd i Region Stockholm.
Martin Svensson
”Som jag nämnt tidigare har vi gett ett uppdrag till trafikförvaltningen att identifiera områden i länet där så kallad dynamisk trafik skulle kunna vara en lösning. Jag räknar med att vi ska kunna ge mer information om detta under året”, skriver han i ett mejl.
Nu ska förslaget ut på remiss bland kommunerna. Den pågår till den 5 juni. Beslut om tidtabellerna ska komma i höst.