Idén föddes för drygt ett år sedan, när Väsby skola arrangerade sin årliga fotbollsturnering.
– En flicka som gick i sexan var otroligt duktig. När jag frågade vilket lag hon spelade i svarade hon: "Inget, vi är sju syskon hemma", säger Daniel Schmidt, elevstödjare.
Han är en av initiativtagarna till ett pilotprojekt som anordnas av trivselgruppen och ett tiotal andra anställda på skolan. De kommer att fixa aktiviteter efter skoltid för elever från sexan till nian.
– I skarven mellan femman och sexan tar ordinarie fritids slut. Då kan timmarna mellan 16 och 18 vara kritiska för att lockas in i skadliga miljöer, som kriminella gäng, säger Daniel Schmidt.
Eleverna ska kunna välja på allt från fotboll, basket och musik till teater och matlagningskurser.
– Nu ska vi hitta en matchning mellan deras önskemål och vad vi som personal är bra på, säger han.
Sambandscentral
Ursprungstanken var att bli en sambandscentral mellan elever och föreningarna i Upplands Väsby. Skolan ordnade därför ett möte med åtta föreningar för att få in sina elever i idrotts- och föreningslivet.
– Men de har sina utmaningar med ideella krafter och vi fastnade där.
Då tog Daniel och personalen saken i egna händer.
– Tanken är att i förlängningen kunna starta ett eget skollag i fotboll och kanske spela i en Stockholmsserie. I USA är det ju vanligt med skollag.
Målet är också att utveckla ett skollag i basket, men även andra lagsporter kan bli aktuella. Daniel Schmidt hoppas att vårdnadshavare ska bli engagerade, bjudas in till språkkaféer och liknande.
– När vi ordnar sysselsättningar på rasterna så märker vi att konflikter minskar drastiskt. Att ordna detta hjälper till att behålla lugnet bland ungdomar också efter skolan.
Väsby skola har tidigare haft problem med hög elevfrånvaro och hög andel underkända elever. Efter det senaste läsåret ser skolan att andelen elever med gymnasiebehörighet ökar kraftigt och närvaron är bättre.
– Det ultimata slutmålet är att sysselsätta, till en början våra elever, men framöver även ungdomar i kommunen med vettiga saker från det de går upp tills de går och lägger sig, säger Daniel Schmidt.
Han ser gärna att projektet håller på "så länge som möjligt" och att det sprider sig till andra skolor.
– Det vore jättehäftigt om det här fanns på alla skolor i kommunen. Det är fritt fram att ta initiativet på andra skolor också.