Med pilen i skjutläge och med stöd mot armhålan och höften tar Andreas Palmér sikte med armborsten mot djuren i skogen. En gås och två bävrar väntar bland höstlöven i kanten av Prästängarna som sedan i somras är klubbens nya skjutäng.
Andreas Palmér tittar i kikarsiktet, är stadig på handen och trycker långsamt fingret mot avtryckaren.
– Nästan mitt i prick, säger han när pilen träffar gummigåsen.
3D heter grenen där gummidjur placeras ut i skogen längs med en jaktstig där avståndet till djuren kan vara allt från 5 till 50 meter.
Ordförande Johan Riben konstaterar att det inte är en lätt gren.
I grenen 3D går skyttarna en skogsrunda där gummidjur har placerats ut på olika avstånd.
Pekka Pääkkö
– Det kanske blåser eller är kuperat och du måste veta hur högt du ska sikta för att träffa och dessutom bedöma avståndet. Du måste öva dig på att träffa under olika förhållanden.
Startade för 64 år sedan
Andreas Palmér vet vad han gör. Bara från i år har han två SM-guldmedaljer i 3D med pistolarmborst. Han är långt ifrån ensam i klubben med att vara i Sverigetoppen i armborst.
Klubbens armborstskyttar har skjutit till sig 24 SM-medaljer i år och 9 VM-medaljer förra året. Det är allt från klubbens juniorer till seniorer, kvinnor och män.
Tyresö bågskyttar startade 1960 av några eldsjälar i en källarlokal. Nu har klubben drygt 200 medlemmar – både bågskyttar och armborstskyttar.
– Det är kul att kunna mötas över generationsgränserna. Alla kan vara med på sin nivå och på sina villkor, säger Johan Riben.
Intresset för armborst växer
Innan 2018 hade klubben enstaka armborstskyttar. Men efter att då ha arrangerat SM i armborst växte intresset och fler av klubbens bågskyttar tog steget över till armborst. I dag har klubben 10–15 aktiva armborstskyttar med vapenlicens.
– Nu har vi fantastiskt bra skyttar inom armborstsektionen, vi tar många medaljer och vi är bäst i Sverige. Vi tävlar inte bara utan vi försöker se till att sporten lever vidare och växer i Sverige, säger Johan Riben.
Tyresö arrangerar SM
Andreas Palmér är numera ordförande för Svenska armborstunionen som samlar cirka 20 klubbar. Det är en liten sport och en handfull av klubbarna tävlar aktivt, konstaterar han.
Tyresö bågskyttar är flitiga arrangörer av SM i armborst.
– I år har vi arrangerat alla SM-tävlingar utom en, säger Kerstin Albåge som har flera SM-medaljer från året.
Vad lockar er med armborst?
– Det är min yoga. För mig handlar det om ett avbrott från det vanliga livet. Att koncentrera mig och vara här och nu. Det är ju också kul när det pangar och att skjuta på tavla, säger Johan Riben.
– Du måste kunna stänga ute allt, ljuden och tankar. Det ska vara blankt och allt fokus ska ligga på siktet och vad du ska träffa, säger Andreas Palmér.
Kerstin Albåge stannade kvar i klubben när hennes dotter slutade och har flera SM-medaljer i pistolarmborst från året.
Pekka Pääkkö
Det krävs också fysisk styrka, konstaterar de.
– Du måste orka dra om och om igen och ha kraft kvar att kunna hålla armborsten stilla, säger Andreas Palmér.
– Du kan dra ett ton på en dag utan problem, säger Johan Riben.
Tävlar i VM i vår
Klubben har siktet inställt på fler VM-medaljer nästa år.
– Vi är fyra som ska åka till Australien då, säger Andreas Palmér.
– Nej, vi är faktiskt fem. Jag ska vara domare, säger Johan Riben och konstaterar att han är den enda från Norden som får döma i VM.