Den danske högerextremisten Rasmus Paludan kom till Rinkeby och genomförde en koranbränning på långfredagen den 15 april i fjol – en manifestation han fått tillstånd för vilket också innebar att han fick skydd av polisen.

Till en början var det förhållandevis lugnt på platsen, men senare utbröt upplopp, våld och stenkastning av motdemonstranter. Flera hundra personer ska ha deltagit, varav en hel del kunnat identifieras genom kameramaterial från platsen, vilket också resulterat i åtal.

En person har tidigare dömts till sex månaders fängelse efter att ha kastat sten mot polisen, och i höstas åtalades ytterligare elva personer, misstänka för bland annat våldsamt upplopp. I slutet av december kom sedan domen, som friade alla från anklagelsen.

Överklagar

Kammaråklagare Lotta Karlsson är dock av annan uppfattning än tingsrätten. Hon väljer nu att överklaga delar av domen.

Åtalet mot de elva personerna kretsade kring flera händelser under dagen, och totalt ska tre vågor av upplopp ha inträffat. I den första vågen, som varade en kortare stund, åtalades fem av männen för våldsamt upplopp. Där väljer Lotta Karlsson att inte överklaga. 

Den andra vågen av upplopp var dock desto mer våldsam och pågick en längre tid. Två poliser skadades dessutom lindrigt av stenkastningen. Där friades sex män för våldsamt upplopp, eftersom tingsrätten bland annat menade att man inte kan bevisa att männen siktade på polisen när de kastade sina stenar och att man inte heller kan bevisa att det var deras stenar som gjorde skada.

Den punkten överklagas nu.

– Jag delar inte tingsrättens uppfattning om att det måste bevisas att just de här personerna har vållat skada. Definitionen av ett våldsamt upplopp är just att gruppens skada ska bedömas, och jag anser att de här personerna har deltagit aktivt i gruppen och sympatiserat med gruppens våldsanvändande, säger Lotta Karlsson.

Fler åtal väntar

Den tredje vågen av upplopp ska också ha varit den grövsta. Där har ännu inga åtal skett, men det är på gång, meddelar Lotta Karlsson.

– I dagsläget finns ett 20-tal misstänkta för händelserna som inträffade senare under dagen. Det kommer delas upp i flera åtal, där jag hoppas att det första ska komma snart, inom första kvartalet i år.

Dessa 20 personer är i nuläget misstänkta för grovt blåljussabotage enligt Lotta Karlsson, vilket är en brottsrubricering som trädde i kraft 2020 och som handlar om att den som angriper eller stör polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal i sitt arbete kan dömas till långa straff, där två års fängelse är miniminivå och livstid finns i straffskalan.

– Det är ett allvarligt brott, säger Lotta Karlsson.