Mitt i skrev nyligen om beslutet att bygga en ny parkleksbyggnad i Hökarängen, trots att den ekonomiska kalkylen inte gick ihop.

Nu vill Farsta stadsdel offra en annan fritidsverksamhet för att ha råd med projektet.

Det är Västboda fritidsgård i Farsta som planeras att läggas ner vid årsskiftet.

– Beslut kommer att tas i december i samband med verksamhetsplan och budget för 2025. Det är förankrat i den politiska majoriteten, säger Erik Wagner Sobelius, kommunikationsansvarig på Farsta stadsdelsförvaltning.

Visionsbild av en ny parkleksbyggnad i Fagelidsparken. Den väntas kosta 14 miljoner att bygga, och årshyran för stadsdelen beräknas till 1,2 miljoner.

Visionsbild av en ny parkleksbyggnad i Fagelidsparken. Den väntas kosta 14 miljoner att bygga, och årshyran för stadsdelen beräknas till 1,2 miljoner.

Fastighetskontoret

Redan för fem år sedan föreslogs att Västboda fritidsgård skulle läggas ner. Men förslaget väckte starka protester. Efter namninsamlingar och demonstrationer valde politikerna då att rösta ner förslaget.

Har få besökare

Men det blev alltså bara en tillfällig räddning. Statistik visar att Västboda är den fritidsgård som har lägst antal besökare – i genomsnitt 5 per kväll under 2024.

”Det är därmed den verksamhet som är dyrast i drift räknat per besökare”, skriver avdelningen för stadsutveckling i ett dokument om nedläggningen.

Lokalkostnaden är cirka 300 000 kronor per år och personalkostnaden cirka 700 000 kronor.

Fritidsgårdens personal föreslås flyttas till andra fritidsverksamheter.

Olof Petersson, (M).

Olof Petersson, (M).

Johanna Wallén

Vice ordförande kritisk

För oppositionens Olof Petersson (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden, kommer det hela som en nyhet när Mitt i ringer.

Han gillar inte att Västboda offras för just Fagerlid.

– Fagerlid är ett dyrt projekt. Vi ställde oss emot den kalkylen från början och ser egentligen inte att verksamheten där behövs. Är det här priset för att få kalaset att gå runt tycker jag man får tänka ett varv till, säger han och tillägger:

– Västboda fritidsgård riktar sig till en åldergrupp i Farsta som inte har mycket annat och som har långt till andra fritidsgårdar.

Mitt i har sökt Laura Roselli (V), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.