I takt med att nya Haga­staden växer fram dras också vägar och övergångsställen. En och annan har säkert noterat­ att herr Gårman har fått maka på sig.

Här är det nämligen en kvinna som syns på den klassiska skylten. Hon har längre hår och bär kjol.

Fru Gårman

Den kvinnliga varianten har funnits länge, men inte använts så mycket, enligt Pernilla Svenningsson, kommunikationsansvarig vid exploateringskontoret­.

– Vi tycker att hon passar i Hagastaden eftersom våra gator har fått namn efter framstående kvinnliga pionjärer.

Fru Gårman kommer att synas vid alla övergångs­ställen i den nya stadsdelen.

Cirka 80 skyltar sätts upp just nu, men fler tillkommer i takt med att hela stadsdelen blir klar.

Fru Gårman togs fram av Vägverket (i dag Trafikverket) 2008. Flera kommuner hade då redan tagit fram egna­ varianter de ville använda, men som inte godkändes.

Anledningen var att det ska vara enhetligt i trafiken.

Något år senare fick fru Gårman grönt ljus.

Mest positiva

Från trafikanter och Haga­stadsbor har några röster­ höjts för att uteslutande kvinnliga skyltar skulle vara diskriminerande, och att den manliga varianten är ”grovt förenklad och könsneutral”.

Men det är inget Pernilla Svenningsson märkt av särskilt­ mycket.

– Vi har fått reaktioner i sociala medier, mest positiva hittills. Eftersom vi inte har sett den på så många andra­ håll så det känns roligt­ att lyfta den i Hagastaden.

Stockholm får samkönade trafikljus

Stockholms stad satsar på samkönade trafikljus under sommarens Pridevecka. Staden vill genom det lyfta hbtq-frågor. – Stockholm ska vara en stad för alla, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.

Liknande trafikljus har i samband med Pride och Eurovisionen satts upp i bland annat städer som Wien och London. Nu får Stockholms sina egna samkönade trafikljus.

Under Prideveckan i Stockholm kommer 48 trafiklyktor sättas upp i fyra korsningar kring festivalområdet runt Östermalms IP.

– Stockholm ska vara en stad för alla och det här är ett sätt för oss att visa det. Hittills har initiativet bara fått positiva reaktioner, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Plockas ner efter Pride

Prideveckan i Stockholm pågår mellan den 31 juli och den 6 augusti. Efter det ska trafikljusen plockas ner igen, men tanken är att trafiklyktorna sparas – för att kunna återanvändas.

– Med lyktorna vill vi mjuka upp den annars så hårda stadsmiljön som vanligtvis är fylld med en stereotyp trafikskyltning. Själv tycker jag att lyktorna är väldigt fina, säger Daniel Helldén.

Kostnaden för de nya samkönade trafikljusen beräknas bli cirka 100.000 kronor.