Det var förra sommaren som fårfarmaren Jan Hägglund körde längs med Marhagsvägen i Görväln. På den trånga skogsvägen mötte han en vit skåpbil.

– Jag trodde först att de kom från kommunen. Men när de får syn på mig så hoppade de in och gasade järnet.

Den smala skogsvägen ger inte plats åt två bilar så de tvingades backa – över soporna de precis dumpat. En stor tuijaväxt hängde kvar en bit innan de lyckades komma ut på Mälarvägen där de försvann iväg.

– Då ser jag att de slängt allt möjligt där. Ett element bland annat.

Mitt i hittar skräp

Varje vecka dumpas skräp ute i Järfällas natur. Något som blir tydligt när även Lokaltidningen Mitt i hittar ett halvt dussin sopsäckar gömda bakom några timmerstockar. I säckarna finns alltifrån gamla chipspåsar, trädgårdsavfall, medicinförpackningar och utbrunna värmeljus.

Mitt i hittar även gatustenar och stenplattor.

– Ja, du ser. Det här är ju ett jäkla jobb för kommunen att sortera upp.

När Mitt i:s reporter besöker platsen där Jan Hägglund ertappade fuldumparna hittar reportern flera sopsäckar fulla med hushållssopor.

När Mitt i:s reporter besöker platsen där Jan Hägglund ertappade fuldumparna hittar reportern flera sopsäckar fulla med hushållssopor.

Erik Lejdelin

Hela kök dumpas

I sociala medier publiceras det ofta bilder på hur fräcka fuldumparna är. På den här platsen, vid Marhagsvägen, dumpades ett helt kök, badrum och parkettgolv förra året. Det är inte ovanligt att soffor, mattor, leksaker, grus och rivningsmaterial kastas ut i naturen.

– Jag misstänker att det kostar en hel del pengar för kommunen.

Och det har Jan Hägglund rätt i. Under 2023 kostade städningen av fuldumpningar i naturen närmare 1,9 miljoner kronor. Men det är inte bara dumpningarna i skogen som är ett problem.

Vid återvinningsstationerna växer sig sopbergen ofta stora.

– Det här är ett omfattande problem, säger Mattias Larsson, avdelningschef på bygg- och miljöförvaltningen.

Ett exempel på vad som slängs ut på skogsvägarna i Järfälla.

Ett exempel på vad som slängs ut på skogsvägarna i Järfälla.

Järfälla kommun

Påskhelgen slog rekord

Efter påskhelgen städades 25 ton osorterade sopor bort kring kommunens återvinningsstationer. Bara i år har städningen vid stationerna kostat över 600 000 kronor.

– Kommunen tog ju över förpackningsinsamlingarna vid årsskiftet och vi kan konstatera att det går åt mycket resurser åt att ta hand om det här.

Kommunen har idag två heltidsanställda som enbart ägnar sig åt att städa vid återvinningsstationerna. Mattias Larsson vill poängtera att de allra flesta gör rätt för sig, och att mycket kan förklaras med okunskap.

Men varför tror du att folk ändå dumpar på det här sättet?

– Ja, skulle jag gissa kan det vara företag som exempelvis renoverar ett kök och vill slänga det gratis. Eller att privatpersoner hyr ett släp och så åker de till återvinningscentralen och upptäcker att det är stängt. Då orkar man inte lämna tillbaka släpet och komma nästa dag. Då är det lättare att bara kasta ut det i diket.

Flera säckar med osorterat hushållsavfall har dumpats längs med en skogsväg i Järfälla.

Flera säckar med osorterat hushållsavfall har dumpats längs med en skogsväg i Järfälla.

Erik Lejdelin

Stationerna övervakas

Återvinningscentralen i Görväln är stängt på söndagar, något Mattias Larsson tycker är olyckligt. För att komma till rätta med fuldumpningarna satte kommunen tidigare i år upp övervakningskameror vid återvinningsstationerna.

Men de har haft liten avskräckande effekt, enligt Mattias Larsson.

– Vi upptäckte att någon ställt en toalettstol vid en av de övervakade stationerna. Vi gjorde en polisanmälan men de la ner utredningen då de inte har resurser att utreda den här typen av brottsligheter. Trots att dumpningen borde ha fångats på film, säger han.

Jan Hägglund har tröttnat på att ständigt upptäcka nya sopor när han är ute i reservatet.

– Görväln är ju Järfällas pärla. Det är ju skattebetalarna som får stå för städnotan.

Jan Hägglund, ordförande i Görvälnlammet, klev ur bilen och gick emot fuldumparna när de gasade iväg.

Jan Hägglund, ordförande i Görvälnlammet, klev ur bilen och gick emot fuldumparna när de gasade iväg.

Erik Lejdelin