Nu invigs Resursutvinning Stockholm, en ny eftersorteringsanläggning i Högdalen som gör det möjligt för ytterligare 200 000 stockholmare att börja sortera sitt matavfall. 

Stockholm har länge haft problem med att få flerfamiljshus i områden som Gamla Stan att sortera ut matavfall, eftersom det är svårt att få plats med separata kärl där.

Den nya anläggningen innebär ett genombrott för de här hushållen, som nu i stället kan använda en speciell grön plastpåse för sitt matavfall. Den gröna påsen kastas tillsammans med det vanliga restavfallet och sorteras sedan optiskt ut i anläggningen.

Bruna papperspåsen blir kvar

Med det nya systemet får Stockholm två parallella insamlingsmetoder för matavfall. Omkring 800 000 stockholmare kommer fortsätta använda den traditionella bruna papperspåsen.

Detta är fortfarande en effektivare metod eftersom eftersorteringsanläggningen förbrukar el och andra resurser.

Den gröna påsen.

Den gröna påsen.

Stefan Källstigen

– Det här systemet vänder sig till de som bor i fastigheter där det inte är möjligt att ha separat sorterat matavfall. I och med att det är en lag som säger att alla ska vara med och sortera sitt matavfall så möjliggör vi det nu, säger Katarina Johansson, enhetschef för tekniska anläggningar på Stockholm Vatten och Avfall (Svoa).

Nya anläggningen kommer göra det möjligt för alla stockholmare att sortera sitt matavfall.

Nya anläggningen kommer göra det möjligt för alla stockholmare att sortera sitt matavfall.

Stefan Källstigen

Även plast och metall som av misstag hamnat i restavfallet kommer att sorteras ut av eftersorteringsanläggningen och återcirkuleras till nytt material.

Nu när anläggningen är invigd gäller det att engagemanget hos invånarna tar vid.

– Det är inte bara så att allt löser sig för att vi har en anläggning utan nu måste var och en hjälpa till att börja lägga sitt matavfall i den gröna påsen.

Av det matavfall som uppkommer i Stockholm är det knappt 30 procent som sorteras ut och närmare 40 procent av det som hamnar i soppåsen för restavfall består fortfarande av matavfall.

Åsa Lindhagen (MP) och Christian Rockberger, vd för Svoa, klippte bandet.

Åsa Lindhagen (MP) och Christian Rockberger, vd för Svoa, klippte bandet.

Stefan Källstigen

Stockholms klimat- och miljöborgarråd Åsa Lindhagen (MP) och Svoas vd Christian Rockberger deltog vid invigningen och klippte bandet.

– Det här är verkligen en dag som vi på Stockholm Vatten och Avfall har längtat efter. Första gången det beslutades om att vi skulle ha en eftersorteringsanläggning var 2012, säger Rockberger.

Anläggningen förväntas bidra till en minskning av koldioxidutsläppen med 33 000 ton CO2-ekvivalenter per år. Enligt Lindhagen motsvarar det cirka 33 300 bilresor mellan Stockholm och Rom tur och retur med en fossilbil.

– I de här tiderna vi befinner oss i är det allra viktigaste man kan göra att gräva där man står. Varje land, varje organisation, varje stad och varje människa behöver göra det de kan, säger hon.

En ny anläggning för eftersortering öppnar i Högdalen.

En ny anläggning för eftersortering öppnar i Högdalen.

Stefan Källstigen