I månadsskiftet mellan juni och juli häpnade morgonflanörer i Tornparken när de såg att bysten av Anders Löfström, Sundbybergs grundare, var vandaliserad. Rödmålade ögon mot den mörka statyn, tillsammans med ett emblem på bröstet, orsakade starka reaktioner och staden var snabbt på plats för att påbörja saneringen.

– Det är jättetråkigt att någon känner att det finns en anledning att förstöra något som de flesta sundbyberagare är stolta över, säger Janine Seldenthuis, konstansvarig på staden.

Om vandaliseringen har något politiskt budskap är oklart, men Janine som är konstvetare påpekar att den röda färgen ofta står för blod eller passion. Symbolen på bröstet känner hon inte igen.

En del av ett mönster

Det är inte första gången som offentlig konst vandaliseras. Under de åtta år som Janine har jobbat i staden har flera av de verk som finns för allmänhetens beskådan klottrats ned, förstörts eller försvunnit.

– Vi har haft klotter på flera skulpturer i staden och det vi gör är att ta bort det så snart det går för att inte uppmuntra andra att göra samma sak, säger Janine.

Janine Seldenthuis har märkt att ju snabbare de är med att sanera vandaliserad konst, desto mindre är risken att det sker igen. Foto: Maria Lilja

Janine Seldenthuis har märkt att ju snabbare de är med att sanera vandaliserad konst, desto mindre är risken att det sker igen. Foto: Maria Lilja

Maria Lilja

För att få bukt med problemet har staden startat ett projekt där man samarbetar med konservatorer för att se efter konsten. Men det måste gå fort för att det ska få effekt.

– Vi jobbar stenhårt för att hålla vår offentliga konstsamling i gott skick. Nu har vi ett femårsprogram, just nu är det klotter men det kan också handla om klistermärken eller väder och vind.

Måste agera snabbt

Snabbt gick det även att saner Anders Löfströms byst. I ett mejl berättar Janine Seldenthuis att den värsta färgen har spolats bort, och att en konservator i skrivande stund tittar på hur man ska rengöra den känsliga graniten. Hon uppskattar att notan hamnar på 10 000 till 20 000 tusen kronor.

– Det är viktigt att alla medborgare bevakar det som står i det offentliga rummet och anmäler när man ser klotter. Vi märker att om vi bara fortsätter sanera lämnas verken i fred, säger hon.