Region Stockholms bokslut för 2023 har precis klubbats i fullmäktige. Ett budgeterat underskott om 3,5 miljarder kronor, som motiverades med hög inflation och högre pensionskostnader, stannade vid en miljard.

Därmed kan Aida Hadžialić (S) lägga sitt första år som finansregionråd till handlingarna.

Hennes företrädare, Irene Svenonius (M) fick NKS-skandalen i knät, med skenande kostnader, konsultnotor och missnöjd personal.

”Inflationschock”

Aida Hadžialić säger att det hon ärvt är en strukturellt underfinansierad sjukvård, där det nya regionstyret S, C och MP med stöd av V fick börja med att skjuta till två miljarder kronor för att täcka akutsjukhusens underskott.

– Och så en inflationschock på det. Över en natt hade vi ett slukhål på tio miljarder kronor att hantera, säger hon.

Därav det budgeterade underskottet, som fått hård kritik från oppositionen. Det främsta syftet har varit att skydda vårdpersonalen:

– Vi varslar ingen vårdpersonal, och det är jag stolt över, säger hon.

Aida Hadžialić försitter sällan tillfälle att kritisera regeringen för att inte backa regionerna med statsbidrag.

Borde ni inte klara er själva?

– Vi har förlorat 30 procent av statsbidragen. Sjukvården upplever nu sin värsta kris på 30 år, med en varselvåg som sveper över landet. Jag tycker att moderaterna stoppar huvudet i sanden, när vi i Region Stockholm hade behövt tala med en röst för att få stöd.

Missar målet

I årsredovisningen redovisas även hur regionen levt upp till sina mål.

Ett mål är en hälso- och sjukvård av god kvalitet – som ni inte klarar?

– Vårdens personal gör sitt yttersta, men behöver bättre villkor och arbetsmiljö. Det som är bra för personalen, är bra för patienterna. Och antalet anställda läkare, barnmorskor och sjuksköterskor ökar nu, och övertidstimmarna minskar.

Inte heller kollektivtrafiken lever upp till alla mål?

– Krisen drabbar även där. Och resandet har minskat då det blivit vanligare att jobba hemifrån efter pandemin. Men vi håller i alla investeringar och fortsätter bygga ut kollektivtrafiken.

Vårdvalen, där fri etableringsrätt råder, blir nu färre. Vårdval allergologi och hudsjukvård avskaffas till exempel. Vården ska istället upphandlas av privata vårdgivare, eller bedrivas i regionens regi.

– Inom en del vårdval har köerna växt, eller varit ojämlikt fördelad över länet. Vi ser över både den regiondrivna och den privata vården, men Region Stockholm kommer även i fortsättningen att ha flest privata vårdgivare i landet.

Regionens får AA+ – tack vare skattehöjningen

Region Stockholm väntas gå back med fyra miljarder kronor under 2024. Ändå rankas regionen högt av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's och får fortsatt kreditbetyget AA+.

När regionfullmäktige i höstas klubbade 133 miljardersbudgeten var det första gången på överskådlig tid som regionen gick back.

Inflation och höjda pensionskostnader angavs som förklaring – även till att skatten höjdes med 30 öre till 12,38 kronor per intjänad hundralapp.

Överskott 2024

Men om många ogillade skattehöjningen så är det något som får tummen upp av Standard & Poor's. Den gör att kassaflödet, alltså intäkter versus utgifter, går mot ett överskott, och det redan i år.

Samtidigt sjunker inflationen, och regionens skulder minskar.

Det gör att Region Stockholm behåller sitt höga kreditbetyg AA+ på lång sikt, vilket innebär att regionen kan få bra räntor och villkor vid upplåning av pengar.

Ekonomi i balans

Standard & Poor's tror dock att sjukvården kommer att fortsätta vara under hårt tryck, och att det blir svårt att få tillbaka resenärerna i kollektivtrafiken till samma nivå som innan pandemin.

Trots det bedömer kreditvärderingsinstitutet att regionen kommer att ha en ekonomi i balans fram till 2026.

Högt betyg

Sedan 2007 har Region Stockholm kreditbetyget AA+ på lång sikt (det är det näst högsta betyget, Stockholms stad har det högsta, AAA).

Det kortsiktiga kreditbetyget är det högsta, A-1+.

Källa: Region Stockholm

Ett bra kreditbetyg är viktigt för bra villkor när regionen behöver låna pengar.

Ett bra kreditbetyg är viktigt för bra villkor när regionen behöver låna pengar.

Regionens får kreditbetyget AA+ – trots miljardförlust

Hyllas av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s ✔ Förklaringen ✔ Då är ekonomin i balans

Vård i regionens regi går halv miljard back

Ett stålbad väntar nu för den vård som bedrivs i Region Stockholms egen regi. Över en halv miljard måste sparas.

Stockholm

SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde, bedömer att de kan minska sina kostnader med 295 miljoner kronor.

Men det kommer inte att räcka. Enligt regionledningskontoret ser underskottet ut att bli 570 miljoner kronor. Besparingar om ytterligare 275 miljoner behövs, skriver kontoret i en avstämning av 2024 års budget.

Men frågan är på vad.

Enligt verksamhetsplanen råder allaredan anställningsstopp för administrativ personal, restriktivitet för externa utbildningar, stopp för externa konferenser, tjänsteresor, och alla IT-projekt.

Personalfrukt

Dessutom inköpsstopp för varor som inte är nödvändiga för patientvård. Till exempel fruktkorgar, vilket orsakade proteststormen ”banangate” tidigare i år.

Då grep finansregionrådet Aida Hadzialic (S) in och fruktkorgarna blev kvar.

Hur ska de klara att spara de 570 miljoner som föreslås?

– Vi ska nu genomlysa det och se vad som krävs. De måste effektivisera, där det går. Men, och det är viktigt, inte så det drabbar vårdpersonalens arbetsmiljö, och inte varsla vårdpersonal, säger hon.

Måste producera

Regionens hälso- och sjukvårdsnämnd beställer, och betalar för, den vård som SLSO utför, precis som när det gäller privata vårdgivare.

Men SLSO har inte alltid lyckats producera tillräckligt med vård för att gå runt, delvis på grund av brist på sjuksköterskor för att bemanna vårdplatser, då man minskat på inhyrd personal.

Mindre hyrpersonal

Det är lite av ett moment 22.

Under 2024 ska SLSO spara 250 miljoner kronor på hyrpersonal, och i stället nyanställa omkring 100 medarbetare. I slutändan blir det 125 miljoner billigare, enligt SLSO:s beräkningar.

– Erfarenheten hittills visar att man lyckas rekrytera tillbaka sjuksköterskor från hyrbolagen, säger Aida Hadzialic.

 Nu skjuter regeringen till 6 miljarder kronor till landets regioner, varav 1 267100 000 till Region Stockholm.

Kan det rädda SLSO:s underskott?

– Pengarna är välkomna. Varenda krona behövs just nu. Men det är tillfälliga pengar, och ingen långsiktig lösning, säger Aida Hadzialic.

Varenda krona ­behövs just nu.

SLSO växer – mer vård i egen regi

SLSO står för Stockholms läns sjukvårdsområde.

SLSO bedriver vård i regionens egen regi, bland annat vårdcentraler, psykiatrimottagningar, barnavårdcentraler, närakuter, ASIH.

Nästa år ska SLSO ta över ätstörningsvård från Mandoklinikerna, telefonrådgivning via 1177 från Medhelp och Maria beroendeakut från Prima.

Källa: Region Stockholm